KNSB Dordrecht 2 op dreef

Het tweede won in Veldhoven tegen de Kempen Combinatie ruim met 5,5-2,5. Geflatteerd? Zeker niet, bij de aftrap was het achttal niet alleen gezellig aan het kletsen met de sympathieke tegenstanders maar vooral ook goed bij de les. In het plaatselijke dorpshuis was het trouwens goed toeven met nog drie andere wedstrijden (die helaas wel in 1 zaal bij elkaar gepropt waren), een luidruchtig 70-jarig jubileum en een uitstekende bar met veel keus. Nadat de klus al om ongeveer 4 uur geklaard was, werd er daar nog een afsluitend rondje genoten alvorens de jeugdigen weer veilig op de Crabbehoeve af te leveren..

Na nauwelijks een uurtje heeft hij het weer geflikt. In amper 5 zetten blaast Victor de witte stelling compleet op, de arme koning vindt zijn waterloo op c3.

Partij Vic

Uit het Hollands: 15. Pxf2+ - 16.f4 - 17.fxe3+ - 18. Lh6+ - 19 Td8+ - 20. Lg7+ en het kunstwerk is voltooid.

Daarna komt Rany trots vertellen dat hij remise heeft in een Siciliaan. Terecht met zijn schitterend gevonden blokzet Pd5 en na ruil ook Ld5!

Captain Edward overspeelt de witte London strategisch, vooral op de zwarte velden en open c-lijn. Na flink wat stukkenruil blijft wit met een kreupele toren zitten op a1 en marcheert zwart met een prachtige koningmars op weg naar zijn arme collega, die op f1 alleen maar kan toekijken. Een waar Meesterwerk!

De stand wordt naar 3-1 getild door een tevreden Daan, die de stelling werkelijk keurig gelijk hield. De 4-1 volgt snel op een bord waar je het eerlijk gezegd niet verwacht, namelijk bij Bjorn. Natuurlijk kreeg hij het weer voor elkaar een stuk achter te komen, vraag niet hoe. Diezelfde vraag kan gesteld worden over hoe de witspeler daarna verder ging. Uiteindelijk staat Bjorn een stuk en pion voor, maar omdat het toch nog lastig is met een Toren mat te zetten haalt hij er voor de zekerheid nog maar een dame bij, waarna het toch echt hoog tijd voor de arme witspeler was om het op te geven.

De matchpunten worden professioneel binnen gespeeld door Harrie in een Scandinavier met de prachtige krachtzet Pd5! (ook hier) en remiseaanbod: 4,5-1,5

Helaas moet zoon Matthijs als debuterend kopman daarna de strijd staken. Met zijn bekende Engelse opening werd een prima stand bereikt, die jammer genoeg in het middenspel niet verzilverd werd. Enkele onnauwkeurige beslissingen (Pd6 laten staan!?) zorgden ervoor dat zwart bijna vanzelf het punt binnen kon hengelen. Dat deed hij dan ook uitstekend en in de boeiende analyse liet de plaatselijke jeugdleider vele mooie gedachtenlijnen zien. Zeer leerzaam!

Lest best Martijn en dan weet je het eigenlijk wel. In een Spaanse partij trok wit van leer met 2 pionoffers. Na er 1 terug te hebben gegeven leek de witte dame toch nog dreigend in Martijn zijn stelling te staan, maar met enkele krachtzetten met voornamelijk het paard werd er een stuk opgehengeld :5,5-2,5

Zo kwam er een eind aan een geweldige middag met 4 uit 4 voor de zwartspelers; TC Edward had zijn zaakjes goed voor elkaar: 'Love it when a plan....' Kampioen gaan we niet worden, daar Maastricht helaas zijn plicht verzaakte, maar op zaterdag 23 Maart gaan we het seizoen in stijl afsluiten tegen de koploper in onze eigen Crabbehoeve. Edward heeft zijn plan alweer gesmeed en in zijn afwwezigheid mag waarnemend TC Harrie het gaan uitvoeren...

Assink, C. (Carlo) 1827   Velde van de, M. (Matthijs) 1798 -29   1 - 0
Raap, J. (Johan) 1739   Rijneveen, M. (Martijn) 1795  56   0 - 1
Overes, L.E.M. (Loek) 1787   Velde van de, J.C. (Harrie) 1793   6   ½ - ½
Bennik, R.A. (Rolf) 1747   Blommestein van, V. (Victor) 1854 107   0 - 1
Salters, R.H.W. (Roelof) 1701   Al Zuhairy, R. (Rany) 1775  74   ½ - ½
Groenewoud, R. (Ruud) 1597   Vries de, E.B.N. (Edward) 1546  -51   0 - 1
Stöver, J. (Jo) 1485   Winter de, D. (Daan) 1232 -253  ½ - ½
Wijnstekers, H.C. (Henk) 1603   Mol, B. (Björn) 1239 -364   0 - 1
Kempen Combinatie 4 1686   Dordrecht 2 1629  -57  2½-5½

NB: Ratings zijn in vele gevallen verhoogd door de KNSB per 1 Maart j.l.

KNSB D2

TC Edward en Matthijs verstoppen zich, topscorer Martijn heeft het naar zijn zin..