Schaken bij Schaakclub Dordrecht

Schaken is voor vrouwen en mannen van elke leeftijd. Het maakt niet uit of u heel sterk bent of dat u de regels van het spel nog moet leren. Schaakclub Dordrecht is er voor iedereen.

Bij schaakclub Dordrecht kunt u:

  • Schaken tegen spelers van alle sterkten, van thuisschakers tot sterke clubschakers (ELO 900 - 2400)
  • Snelschaken (ongeveer 11 partijen op een avond)
  • Rapidschaken (5 partijen op een avond)
  • Schaakles voor beginners, zowel voor senioren als voor kinderen.
  • Meespelen in een team tegen andere verenigingen
  • Regelmatig meedoen met simultaans tegen bekende spelers.
  • Inschrijven voor schaaktoernooien

Bestuur

Voorzitter: Arend van Grootheest 06-24203674
Secretaris: Erwin van Wingerden 06-41813306
Penningmeester: Ben Sitton 06-23491387
Wedstrijdleider Intern: Henk Timmermans 078-6147242
Wedstrijdleider Extern: Lennard den Boer 06-40677247
Adjunct: Ton Slagboom 06-10812012

 

 

Ereleden:

G. Zwartjes
A.L. Timmermans

 

Contributie

Jeugdleden: €60    per jaar
Senioren: €120  per jaar
65+: €80    per jaar
Dubbelleden: €75    per jaar (leden die elders extern spelen)

Bankrekeningnummer: NL72 ABNA 0443670668 tnv Schaakclub Dordrecht

Clubavond

Elke dinsdagavond vanaf 19:00 uur.
De Crabbehoeve, Van Karnebeekstraat 2, 3317KX  Dordrecht

 

Interne competitie

Het competitiesysteem zorgt er voor dat u elke week dat u wilt spelen ook een partij heeft tegen een tegenstander van ongeveer gelijke sterkte.

Alle indelingen, uitslagen, ranglijsten, resultaten, krantenartikelen, externe wedstrijden, wetenswaardigheden en aankondigingen zijn via onze eigen web-site beschikbaar.

Zo’n 60 spelers strijden om ere-plaatsen in de interne competitie. Per groep worden twee ranglijsten bijgehouden. De competitiepunten en de stijging (of daling) die u in een seizoen maakt. Er is najaarscompetitie (september t/m november), een wintercompetitie (december t/m februari) en een voorjaarscompetitie (maart t/m juni). Elke competitie bestaat uit 11 ronden. Als u niet in staat bent elke ronde te spelen is dit geen probleem, het competitiesysteem houdt hier rekening mee. Van elke speler wordt een ELO rating bijgehouden die de basis is voor de indeling in de externe teams.

Het clubkampioenschap wordt bepaald door de resultaten binnen de kroongroep. Een groep van 12 spelers die, gedurende het gehele jaar, in een gesloten competitie uitmaken wie de sterkste van de club is. De deelnemers in dezxe groep worden aan het begin van het seizoen voor deze kroongroep uitgenodigd.

 

Externe competitie

Schaakclub Dordrecht heeft 6 teams in de externe competitie ingeschreven. Het eerste team, met de sterkste schakers speelt in de 2e klasse van de KNSB. Het laatste team speelt in de 4e klasse van de regionale bond. Met andere woorden, voor elk wat wils.

 

Snelschaken

Dankzij een kleine actieve groep fanatieke snelschakers bloeit het snelschaken op Schaakclub Dordrecht. In deze discipline moet een partij in 10 minuten totale bedenktijd (elke speler 5 minuten!) worden gespeeld. Een hele andere tak van de schaaksport.

 

Rapidschaak

Heeft iets weg van het snelschaken, maar hierin heeft een speler vanaf 20 minuten per partij tot zijn beschikking.

 

Schaakles

Binnen onze vereniging wordt bij voldoende belangstelling, schaakles aan volwassenen gegeven. U krijgt schaakinstructie en speelt een competitie tegen medecursisten. Zodra u zelf wilt kunt u meedoen in de normale competitie.
Onze jeugdafdeling is weer van start gegaan. U kunt daarover informatie bij het bestuur opvragen.

 

Simultaans

Schaakclub Dordrecht heeft een grote naam opgebouwd als het gaat om het organiseren van simultaans.
Bij een simultaan speelt een sterke speler tegen een grote groep minder sterke spelers. De sterke speler loopt langs alle borden en als hij bij uw bord bent moet u zetten. Dit is een bijzonder leuke manier om kennis te maken met het gewone schaak en u speelt soms tegen een echte grootmeester. Naast onze regio-toppers hebben wij in de afgelopen jaren namen als de Nederlandse en buitenlandse toppers Jan Timman, Jeroen Piket, Victor Kortschnoi en Hans Böhm op bezoek gehad.

 

Jeugdafdeling

Onze jeugdafdeling is actief op dinsdag avond van 18:30 uur tot 19:30 uur. De kinderen spelen een onderlinge competitie en worden door enthousiaste schaakdocenten opgeleid volgens de zg. Stappenmethode. Daarbij kunnen meerdere schaakdiploma's worden behaald. Indien gewenst kunnen de jonge schakers ook doorstromen naar de senioren avonden.

 

Toernooien en schaakuitwisseling

Schaakclub Dordrecht is in de regio nauw betrokken bij de organisatie van diverse toernooien. Bij de start van het seizoen is dat het Late Zomertoernooi (snelschaak) en in de kerstvakantie het Hoogendoorntoernooi (rapidschaak).

Met partnerstad Recklinghausen is in 2014 de schaakuitwisseling nieuw leven in geblazen.  Dat leidde in augustus 2014 tot een schaak festijn in Recklinghausen en een tegenbezoek in 2016. In het lustrumjaar 2018 staat een bezoek aan zusterstad Hastings gepland.

In de regio Drechtstreek is een samenwerkingsverband aangegaan met Pascal en Sliedrecht betreffende planning van toernooien voor senioren en jeugd

Informatie

Deze website of bel naar de secretaris of de voorzitter (zie bovenstaande nummers)

of kom gewoon een keertje kijken op een clubavond.