Snellere vormen van schaken winnen aan populariteit

Afgelopen dinsdag 5 december was het pakjesavond. En dat was nog niet alles, er werd ook geschaakt in de Crabbehoeve. Zowel de jeugd als de senioren hebben sneller geschaakt dan gewoonlijk. Een trend, Max Warmerdam geeft in het laatste nummer van schaken.nl zijn mening hierover. Naar zijn idee wordt er te goed geluisterd naar de topschakers in hun wens voor het klassieke tempo. "90% van de spelers is huisschaker", die zitten dus niet te wachten op een partij van meerdere uren, als toeschouwer niet en als speler niet. Een interessante gedachte, moeten we als club, regionale en landelijke bond ons vooral richten op lange partijen voor de fanaten, of een balans zoeken die een bredere groep aanspreekt? 

Dan nu een opsomming van uitslagen. Eerst de jeugd, waar, om het even te maken, de vader van Thom ook meedeed. En niet won, door een verlies tegen Thom. 

20231205jeugdsnel

Wat opviel was de enorme opkomst, maar liefst 24 deelnemers bij het snelschaken. Rapid was een wat kleiner groepje. Ook op onze club is er een trend, dat sommige van de nieuwe leden waren eerst huisschakers die in snelle tempos speelden, online of offline. Waar het snelschaak een paar jaar terug vooral de hoger geklasseerde spelers aansprak, zien we nu meer diversiteit in enthousiaste vluggeraars.

Het nadeel van de jeugd leren schaken is dat ze op een gegeven moment van je winnen. Matthijs tikte mij knap van het bord, een pion voor, daarna twee, en vervolgens rustig alles geruild. De eindstand van senioren snelschaak:

20231205seniorsnel

En dan tenslotte de eindstand van het senioren rapid:

1. Hans Schreuder 4,5

2. Arie van Heeren 4

3. Anton de Maertelaere 2

4. Xander Prijs 2

5. Ton Hobe 2

6. Paul Landsmeer 1,5

7. Daan de Winter 0

Net voor de kerst gaan we weer sneller schaken, 15 minuten per persoon per partij. En ook voor liefhebbers van klassiek schaak geen zorgen, we vinden vast de goede balans op de club en bij de schaakbonden.