Kroeg- en loper toernooi Tilburg

Mooie impressie van Otto van Haren over de 4 deelnemende Dordtse duo's ! Mooi werk Mark, Rik, Lennard, Marcel, Otto, Teus, Erwin en Martijn...

Inmiddels al weer een dikke week geleden, zaterdag de 28e oktober werd er in Tilburg weer zo’n gezellig tweetallen toernooi georganiseerd. Kroegenlopertoernooi heet dat, kroeg-en loper, de schaakassociatie is snel gemaakt en al veel eerder als leuk concept bedacht. Je hoeft overigens geen kroegenloper te zijn zoals de naam wellicht suggereert.

Het idee is eenvoudig, je zoekt een schaakmaat en bent bereid de gehele zondag, of nu in Tilburg op zaterdag door een of andere stad samen, als team van twee,  van kroeg naar kroeg te lopen. Daar wachten je tegenstanders op je, om een leuk potje schaak te spelen dan wel keihard en meedogenloos van je te winnen. Of je moet wachten op hen, de voorgaande partij loopt wel eens uit en wanneer je wat eet moet je ook wel zelf in de gaten houden. Anders zit je te wachten op een team wat net wat is gaan eten, ze kunnen beter even op ons wachten toch ?

Ging dat wegwijzen vroeger met een geprint routekaartje, tegenwoordig krijg je op je smartphone de indeling met meteen een GoogleMaps-link voor de route naar je volgende bestemming.

De indeling wordt vaak van tevoren in elk geval een aantal ronden gemaakt, en ingeschat op de te verwachten scores. Na-ijlend Zwitsers wordt dat ook wel genoemd, ik geloof dat in Tilburg zelfs pas de laatste ronde op de echt gemaakte scores werd ingedeeld. Het speeltempo is altijd een Rapidtempo, nu in Tilburg was het 15 minuten p.p.p.p., soms is dat 20 minuten. 7 ronden, altijd, dus maximaal 14 punten te behalen met twee spelers. Gelukkig zonder increment want anders is het helemaal niet te organiseren qua tijd. Normaal zit aan bord 1 de hoogste Elohouder, soms zie je ook dat er gewisseld wordt bij de lager geklasseerde spelers.

Leuk ? Ja keileuk zou ik zeggen, enkele jaren voor Corona ben ik eens meegevraagd door Thijs van Hoek die toen bij onze club SCD speelde. Die ging eerder al een aantal keren met Adri Timmermans naar Leiden en/of Delft, beide steden die een langduriger geschiedenis hebben met dit kroegschaak fenomeen. Ik was destijds zelf meteen verkocht, schaken en daarbij een biertje in een leuke stad met geweldige kroegen, topamusement en een fijne ontspanning.

Moet je drinken ? Ja, maar dat MOET natuurlijk niet per se alcoholhoudend vocht zijn, al zou je dat in de loop van de dag soms wel gaan denken  als je de participanten tegenkomt…..De deelnemende kroegen moeten er vaak wat eerder voor open, er moet voor hen natuurlijk wel wat tegenover staan ook. De aandacht, zeker als het mooi weer is op het terras buiten, maakt natuurlijk ook veel goed en het is gewoon leuk en goed voor de schaaksport promotie.

Delft, zoals genoemd, is altijd op 1e Pinksterdag, dit jaar op zondag 28 mei. Leiden is altijd eind augustus en zo zijn er meer schaakclubs in steden die dit organiseren, Amsterdam, Apeldoorn b.v. Op Stickchess.com verschijnen alle toernooien, dit is ook de site voor het doorgeven van de uitslagen per ronde en de nieuwe indeling etc.

Sinds enige jaren ben ik maatjes met Teus Slotboom. Qua schaakniveau is ongeveer gelijkwaardig en zo wisselen wij per toernooi bord 1 en 2 gewoon eerlijk af. Vaak kun je aan bord 2 nog wel wat punten scoren, aan bord 1 is dit uiteraard wat lastiger. Soms zie je ook een best goede speler aan bord 1, met een zoon of dochter b.v. met een uiteraard mindere ElO. Zo was Rens Oomen met zoon in Tilburg. Rens heeft ook in Dordrecht gespeeld met ca.2000 als sterkte.

Als u zich afvraagt wie daar nou zoal op afkomen: in Leiden en Delft gaan vaak rond de 90 (!!) paren = 180 personen, door de stad heen. In Tilburg waren het deze keer 60 paren bij aanvang. De schaaksterkte is in de top ook vaak behoorlijk. Onze gelukkig ook vaak deelnemende coryfeeën Mark Timmermans en Rik de Wilde staan best wel vaak bij de 1e tien met zo’n 4500/4600 Elo met zijn tweeën. Vaak zijn er dan toch ook nog paren die de 5000 punten aantikken, ja sommige grootmeesters worden er ook regelmatig gesignaleerd.

Toch is het ook leuk voor middenmoters en zelfs huisschakers zie je terugkomen. Er zijn dus altijd wel 1, of meerdere teams waarvan je kunt winnen, vaak wel na de eerste paar rondes wat tikjes te hebben gehad. Genoeg over het concept, probeer het vooral zelf ook eens met een gelijkgestemde ziel, het is gewoon erg leuk zo’n dag.

Tilburg 2023 begon voor mij niet geweldig, Teus en ik werden weggebracht door mijn echtgenote met de auto en werden bekeurd voor het inrijden van een afgesloten straat. Dat dit een tijdelijke afsluiting was van een voorheen eenrichtingsverkeersweg die kant op, kon de Tilburgse politie niet boeien. De navigatie stuurde ons vrolijk erin, het nogal provisorisch afgeplakte verkeersbord met daarboven het inrijverbod werd te laat gezien. Meteen binnen 40 meter zwaailicht en onvermurwbaar stoere uniformen. Blijkt achteraf slechts 169 euro te kosten, goeie start van de dag. Mijn licht (?, getuigen zeggen zwaar) chagrijnige pogingen op de bijrijder stoel voor een wat coulanter behandeling van de overtreding heb ik maar gestaakt op een gegeven moment, de mannelijke agent was ook wel bereid tot uitlokking van nog wat meer boetes volgens mij……

Afijn, hoe ging het ? Tegen alle weerberichten in is het geheel droog gebleven in Tilburg. Niet qua drankjes, wel qua weersomstandigheden.

Na een gezamenlijke start in café Jacks, waar Teus en ik ook de eerste match hadden, ging iedereen zijns weegs. Deelnemers van onze club zagen we bij het verzamel café natuurlijk: Mark en Rik als 4e geplaatst, Lennart den Boer en Marcel Pluijmert als ook sterk team, Martijn Rijneveen en Erwin van Wingerden net een plaatsje na Teus en Otto gepositioneerd, we waren met maar liefst 4 Dordtse teams. Het wel tevoren ingeschreven 5e team was helaas verhinderd. In Leiden eerder dit jaar waren Hans Schreuder en onze voorzitter Arend van Grootheest ook een stelletje, Arend was helaas verhinderd nu.

Mark en Rik zijn keurig 3e geworden met 11,5 punten. De winnaars en grootmeesters Liam Vrolijk en Thomas Beerdsen hadden echt maar slechts een halfje meer !!!. Ook 11,5 punt maar net tweede geworden waren Stefan Kuijpers en Stefan Colijn, ook bepaald geen koekenbakkers. (met schaken dan he ?)

Lennart en Marcel werden ruim boven de verwachte 11e plek, zelfs 7e met 9,5 punt. Prima resultaat dat smaakt naar meer gezamenlijke acties ?

Teus en Otto werden met 6 punten keurig 38e terwijl wij toch echt pas werden verwacht op een 39e plaats…. Welgeteld 1 plaatsje gewonnen dus. Teus deed het aan bord 2 uitstekend met 4 uit 7, ik bleef achter in de score  met slechts 2 punten. Weliswaar aan bord 1, maar zeker in de laatste partij tegen een wel heel slechte schaker, kabbelde er net iets teveel blond- of witbier voor mijn ogen, anders waren we zeker ietsje hoger geëindigd. In Teus zaten dan wel de nodige colaatjes met een kleine tic, maar die bleef wel gewoon goed spelen.

Maarrrrrr, wel geëindigd boven Erwin en Martijn , zij hadden met de 46e plaats een halfje minder met 5,5 uit 14.

Hun individuele scores weet ik niet, van de anderen trouwens ook niet, maar dat is nu juist de charme van het toernooi, je doet het samen. Je moet het samen ook goed kunnen vinden onderweg met het navigeren, wie doet dat ?, het bestellen en betalen van drankjes, waar ga je wat eten en wat dan ? Het is echt top dit te kunnen en mogen doen met een goede schaakvriend of meerdere schaakvrienden. Probeer het vooral ook eens, ook jeugdkoppels kom je vaak tegen. Op naar Delft en Leiden en Tilburg 2024 en verder………

Naschrift: Wie wordt hier niet enthousiast van? Liefhebbers kunnen zich melden bij 1 van de Kroeglopers, zelf krijg ik er zo ook weer zin in...Ton Slagboom