Vlissingen (7 en slot)

Laatste Vlissingen verslag van Marcel...

Ronde 9: Zinderende Zaterdag

 
Dit is hem dan, de allerlaatste pot van dit toernooi. Vaak is dit de ronde waar de meeste remises vallen. Men wil weer naar huis, zijn het na 8 wedstrijden wel een beetje beu of hebben het net iets te gezellig gehad, de nacht er voor. (zie mijn vorige stukje) "Zinderende zaterdag" heb ik dus niet als titel uitgekozen omdat het zo spannend was, maar puur en alleen omdat het zo lekker allitereert. Natuurlijk zijn er ook nog spelers die nog vol voor de winst gaan! Op de topborden is het wel spannend. Maar liefsf 5 spelers hebben kans op de (gedeeld) eerste plaats! 
 
Je kunt precies zien welke schaker tot welke categorie hoort. Zij die hun koffer al gereed hebben om direct te vertrekken na de partij, stille Willy's die hun kater aan het verwerken zijn en de "die hards" die weer net zo gefocussed zijn zoals altijd. Aangezien wij Dordtenaren net of net niet de 50% aantikken en het onderlinge verschil tussen Victor, Johan en ik maar een half puntje is; zijn we alle drie "die hard" gebrand op winst! Helaas moet Johan al snel afhaken. Binnen het uur geeft hij een stuk weg en zijn kans op 50%. Verliezen is sneu maar al helemaal als je minder dan een uur gespeeld hebt en daar 2,5 uur voor hebt gereden.
 
Eindelijk is mijn laatste partij eens een rustige. Met zwart, tegen een Israëlische tegenstander, werk ik stilletjes aan een betere stelling. Ook Victor lijkt goede zaken in handen te hebben tegen een Duitse schaker (met -bijna- een hele beroemde naam in de muziekwereld!) Maar ja, betere stellingen uitbuiten is voor mij moeilijker, dan gladverloren stellingen tot winst priegelen. Wit speelt venijnige zetjes om uit zijn moeilijke positie te komen. Op het moment dat ik het redelijk mis zie gaan, bied ik remise aan. Waarschijnlijk vanwege het ratingverschil en/of de weinige tijd die hij nog heeft, neemt hij het toch graag aan.
 
Victor wint wel en komt toch nog op de mooie score van 5 uit 9. Hij gaat ook nog eens als beste Dordtenaar de boeken in, terwijl hij 2 rondes voor het einde nog de laagst scirende Dordt speler was. Victor speelt al sinds jaar en dag in Dordt maar is geen Dordtenaar. Op zijn naamkaartje prijkt dan ook trots zijn woonplaats Oud-Alblas. Ben ik dan wél de beste inwonende Dordtenaar geworden met 4,5 punt? Nee ook dat helaas niet. Jeugdtalent Mees Batenburg die een strakke 5,5 punt gescoord heeft, is woonachtig in Dordrecht, maar speelt bij het Rotterdamse RSR Ivoren toren.
  
Winaars van het toernooi zijn de Armeense grootmeester Samvel Ter-Sahakyan en (toch best wel verrassend) de Nederlandse IM Nick Maatman met 7,5.
 
Nabeschouwing:
 
Was dit dan een beter toernooi dan vorig jaar voor mij? Na een desastreus begin, herpakte ik me de tweede helft enigszins zodat een totale afgang me bespaard bleef. Met 4 uit 9 en flink wat ratingverlies was ik niet tevreden. Dit jaar ben ik als 115e begonnen en als 107e geëindigd. Ik verloor geen enkele wedstrijd achter elkaar en ook niet tegen lagere ratings, so fa
r so good. Maar de partijen die ik heb gewonnen waren niet om aan te gluren en allen tegen flink lagere ratings. Door remises tegen eveneens lagere ratings gaat de mijne weer flink achteruit.
 
Victor heeft ook gemengde gevoelens over zijn Vlissingse debuut. Natuurlijk is 5 uit 9 een mooie score voor een "middenmoter", maar ook hij denkt dat hij er qua rating op achteruit gaat.
 
Johan zal ongetwijfeld diep teleurgesteld zijn in zijn resultaat. Hij kwam prima uit de startblokken met puike wedstrijden; waaronder eentje waar hij op een haar na een FM op remise hield. Helaas leverde hij op het einde veel in. Elke dag op en neer rijden naar Dordt is natuurlijk ook gekkewerk! Victor gaf halverwege het toernooi ook al toe dat hem dat niet in de koude kleren is gaan zitten. Tegen hen zou ik weer, tot vervelens toe, willen zeggen: "ik weet nog een leuk adresje in de buurt van de speelzaal... "
 
Ronde 9: 
Bord 59: F. Czappa (1766)  - V. Koppelaar        0-1
Bord 62: Y Levanzov (1542) - M. Pluymert     0,5-0,5
Bord 67:  J.v.d. Griend - N. van Foreest (1911) 0-1
 
Eindstand Dordtenaren: Victor 5 / Marcel 4,5 / Johan 3,5