Vlissingen (4)

Onze razende reporter Marcel heeft de rondes 6 en 7 alweer op papier, of in moderner termen zijn 'blog', gezet...

Gegroet uit het zonnige Zeeland! Zoals de titel doet vermoeden geen mooie dag op het toernooi, maar later meer.

 
Na de plensbuien van gisteren is het vandaag dan eindelijk schitterend weer! Het was superdruk in de stad vanwege het spectaculaire Rescue festival. Politie, ambulance, brandweer en hulpverleners; ter land, ter zee en in de lucht, gaven live demonstraties van wat hun capaciteiten allemaal zijn. Een kakafonie aan loeiende sirenes, helikopters die af en aan vliegen en reddingswerkers die abseilend van een flatgebouw neerdalen. Wie de drukte wegdenkt en niet weet dat dit een show is, waant zich in een gloeiende inferno! Tja een gloeiende inferno, die titel zou voor mij  deze avond ook wel van toepassing kunnen zijn...
 
Maar nu eerst een verklaring voor deze ietwat sombere titel. Xander heeft zich terug getrokken uit het toernooi; doodzonde als je dat moet overkomen.Volgens horen zeggen, kon hij gisteren niet op tijd zijn wegens problemen op het spoor. Ronde 7 had hij sowieso niet kunnen spelen en heeft hem doen besluiten om de stekker er uit het hele toernooi te trekken. Ondanks de hartverwarmde support van Arie van Heeren konden Victor, Johan en ik geen van allen potten breken. Victor maakte  remise tegen een, "op papier", te kloppen tegenstander, Johan verloor en ik dus ook.
 
Zéér weinig kan ik vertellen over de partijen van Johan en Victor omdat ik compleet opgeslokt werd door mijn eigen partij. Vanaf zet 5. ontstond er al een stelling die je in geen enkel theorie boekje tegen komt. Met de witte stukken kwam ik behoorlijk gedrukt te staan tegen een ongelooflijk actief loperpaar. Het tij keerde toen het me lukte om het loperpaar enigszins "kalt zu stellen" en een sterk paard te ontwikkelen op d6. Na 22 zetten lag het bord er zo bij:
 
 
Hier erg lang nagedacht wat nou wijsheid was: 23. e5 x f5 ep 24. Kxd6 - Pe5 25. De5 - Kd7 26. Lh3 - Df7 27. Tae1 - Te8 ziet er hoopvol uit maar ik zie niet hoe het direct iets oplevert tegen het geofferde stuk. (Na analyse zou het hooguit een remise opleveren). Inmiddels begint de tijd ook te dringen. Zowel mijn tegenstander en ik zitten al aardig in tijdnood want ja, zelf iets verzinnen, in plaats van volgens het boekje spelen, neemt nu eenmaal veel tijd in beslag.
Uiteindelijk toch voor 23. Ph4 gekozen (wat volgens onze wijze vriend Fritz ook de beste voortzetting was). Na de 28e zet komt het cruciale moment:
 
hier heeft wit winst in handen met 29. Pf7! Gaat de koning naar e8 volgt er 30. Dh5. Kiest de koning een veld op de 7e rij volgt Pxh6+
29. Met Txh6 staat wit nog steeds goed maar de paniek sloeg toe na 29 ... - Pg4 Niet veel aan de hand maar in de weinig resterende tijd zie ik niet dat Dh2 slechts een + dreigt en geen ++ want na Kf1 -Tf8 is er nog Tf7. In licht ernstige paniek speelt wit 30. Phf5 en na exf5 zie ik het niet meer en werd het zwart voor de ogen. Er volgen nog slechts een paar grafzetten en het was gebeurd.
 
Mijn tegenstander stond ook op het punt om een hartaanval te krijgen, maar wel eentje met winst in handen!  Na een cooling down bekeken we in een veel relaxtere sfeer nog eens de wedstrijd. Zelfs met een stel kiebitzers kwamen we er niet uit wat nou de beste kansen waren voor zwart en wit. We waren nog druk aan het analyseren toen we, na de laatste ronde, gesommeerd werden het pand te verlaten. "Thuis" aangekomen gaf de computer, inmiddels diep in de nacht, dan eindelijk de verlossende oplossingen. Misschien heb ik me toch iets te veel opgewonden aan de partij, want morgen gaat de show gewoon weer door! Ben ik teleurgesteld? Ja, natuurlijk baal je van gewonnen stellingen die je verliest! Maar hoe had ik ook alweer de 1e en 5e partij gewonnen? Wat is karma toch een onzettende bitch af en toe!
 
Ronde 6:
Bord 42: J. Verwoert (2023) - M. Pluymert 1-0
Bord 55: N. Oostvogels (1933) - J.vd. Griend 0-1
Bord 60: V. Koppelaar - H. Verhoef (1728) 0,5-05
 
Dordtse tussenstand: Victor, Marcel: 3 / Johan:  2,5
 
P.S. in de VS is black wednesday de dag voor Thanksgiving, waar men graag met elkaar een aantal drankjes weg tikt. De titel is dus vrolijker dan je denkt! 🍻
 

Ronde 7: "Oudjes moet je doodzitten"

Goedemorgen Vlissingen en een even goedemorgen elders! Deze zonovergoten dag besteed aan een bezoekje aan het pittoreske vestingstadje Sluis in Zeeuws-Vlaanderen; vooral bekend om zijn enige Belfort van Nederland en héél véél horeca. Het mooie aan dit toernooi is dat er 's avonds wordt gespeeld, zodat er nog genoeg tijd is om te genieten van al het moois wat Zeeland te bieden heeft.                            
                              
In 2008 speelde Jacques, Sander en ik een toernooi in het schitterende Pula in Kroatië. Nou ja, ik ga er vanuit dat het er heel mooi is, want veel hebben we daar niet ontdekt. De wedstrijden begonnen daar s'middags. (Ook nog eens op het heetst van de dag!)  Gelukkig is hier in Vlissingen daar beter over nagedacht.
 
Voor de zesde keer alweer deze week, betreden we om 18:30 de schaakarena. Mijn tegenstander is een Belgische heer van ver in de 70 jaar. Ondanks zijn leeftijd en rating van 1588, heeft hij een puik resultaat behaald, tegen alleen maar sterkere tegenstanders.
Wat is het toch mooi dat er tussen de oudste en jongste deelnemer zo'n 65 jaar verschil zit, bij welke andere sportevenement zie je dat nou? 
Tot mijn grote verrassing en plezier komen ditmaal Ben en Jacques de Dordtse spelers een hart onder de riem steken.
 
Na de thriller van gisteren neem ik me voor om iets rustigs te spelen,  zal het me gegund zijn? Na de 26e zet had de wedstrijd al klaar moeten zijn:
 
26. Lxg3 had de doodsteek moeten zijn,  alles gaat mat of kost een karrevracht aan materiaal om het (tijdelijk) te voorkomen.
 
Ik zag het helaas niet op dat moment, maar ging met 26 ... - Lxc3 voor het volle stuk terwijl de dreiging blijft staan. Wit heeft nog een speldeprikje met 27. dxc6 en zwart moet even Te7 spelen tegen Dxf7. Wit vervolgt met 28 Tb1. Ik verwachtte Td1 om zwart's Ld2 te voorkomen maar hij wilde misschien JUIST dat ik daar heen ging! Speelt zwart 28 ... - Kh8 dan heeft wit geen enkele kans meer en is zijn stelling hopeloos.
 
Zwart beging de enorme blunder met 28 ... - Ld2???????????????  Hij denkt hiermee Pe3 te pakken zodat mat niet te dekken is. Wit komt met 29. Dd5!
 
Drie tergende kwartieren heb ik hier met afgrijzen, walging en ontreddering naar gekeken. Zwart kan hier opgeven. Dxd5 of De4 is de enige zet die zwart kan doen en de witte pionnen zijn daarna niet meer te stoppen. 
 
Stemmen gaan door mijn hoofd. Ik hoor Lennard den Boer zeggen dat van opgeven nog nooit iemand gewonnen heeft. Koos Zomer hoor ik zeggen "Oudjes moet je doodzitten!"  Met deze, zeer oneerbiedige, oneliner, wil hij zeggen dat je, hoe moeilijk je ook staat tegen een ouder persoon, je zo lang mogelijk door moet spelen. De kans is dan groter dat de oudste speler sneller vermoeid raakt en zijn concentratie gaat verslappen. Grappig detail is dat ik dit advies van een 72 jarige moet horen! Enfin, ik speelde toch door. Bij de 34e zet ziet er inmiddels zo uit:
 
Nu is alles winnend voor wit. Alleen... wit won niet! Hoe dan??? Wit wordt onnauwkeurig, levert nog een kwaliteit in maar blijft een riante dame tegen toren en stuk houden. Ik begin al zachtjes op een remise begon te hopen maar gebeurt dit...
 
58 ... Td1++
Minuten lang blijft mijn tegenstander vol ongeloof de stelling bekijken. Wat een vreselijk potje koffiehuisschaak was dit, zoiets verwacht je hooguit bij bullit potjes,  na een flink aantal alcoholische versnaperingen!
 
Wederom slokte deze wedstrijd al mijn aandacht op en kan ik alleen vertellen dat Johan heeft gewonnen en Victor een "offday" had.
Nu heb ik dus 3 wedstrijden gewonnen waarvan ik er 2 glad verloren heb gestaan en eentje heel moeilijk. Inmiddels na 7 ronde al wel de score bereikt waar ik vorig jaar na 9 rondes mee eindigde. In de boeken telt alleen dat! Tot morgen, Marcel
 
Ronde 7:
Bord 59: C. Rebreyend (1660) - V. Koppelaar 1-0
Bord 66: P. Jacobs (1588) - M. Pluymert  0-1
Bord 84: J.vd Griend - N. De Coninck (1396) 1-0
 
Tussenstand na 7 rondes: Marcel 4 / Johan 3,5 / Victor 3