Vlissingen (3)

Marcel Pluymert heeft alweer de 4e en 5e ronde gereed...

Ronde 4: Thank god it's monday!

 
Nog één nachtje thuis slapen en dan verkas ik voor vier nachten naar het, inmiddels zonnige, Zeeland.
Vandaag was ik de bijrijder van Victor. Allebei hebben we 50% gescoord en de vooruitzichten zijn, met een "mindere" tegenstander deze ronde, zonnig.
Ook Johan staat op een nette 50% maar vanavond krijgt hij iets meer weeerstand van bijna +200. Xander treft ook een +200 tegenstander.
 
Na een prima diner langs de snelweg komen we precies op tijd (maar dan ook precies op tijd!). Met wit kreeg ik mijn bekende opening op het bord en al vlug (misschien iets té) rukten de pionnen de koningsvleugel op. Mijn tegenstander had dan wel geen enkele kans gehad, hij liet ook er ook geen toe. Met solide verdedigen wist hij de aanval af te weren, er zat niets meer in,  een bloedeloze remise. 
 
Victor had ook een wedstrijd met oprukkende pionnen op de koningsvleugel. Hij ondervond eveneens taai tegenstand, maar hij deed uiteindelijk wel wat hij moest doen, winnen! Een stuk spectaculairder verliep het bij Xander. Ik heb slechts flarden van deze wedstrijd gezien maar ik geloof dat hij eerst straal verloren stond. Bij de tweede keer kijken stond hij straalgewonnen maar bij het derde rondje was de wedstrijd inmiddels straalremise geëindigd.
 
Save the best for last! Wat had Johan een puike partij gespeeld! In een scherpe Siciliaanse variant (Volgens eigen zeggen verliest hij daar altijd mee tegen figuren zoals een Jacques Hennekes) kwam hij, met zwart, minder uit de opening. Wit dacht een pionnetje te scoren maar zwart had een valletje wat hem een kwal opleverde. Met de kwaliteit tegen het loperpaar en een pion is het nog steeds lastig spelen maar Johan wist uiteindelijk een vrij pion te creeëren, zijn tegenstander wist dat niet meer te bolwerken. Wauw! 
 
Johan tijdens de openingspartij. Foto: Tina Rouwendal
 
We waren blij verrast met het onaangekondigde bezoek van Adri. Helaas lukte het hem niet om ook dit jaar weer mee te doen. Hij is echter zo'n fan van dit toernooi, dat hij toch even kwam kijken!  Zo werd het een geslaagd Dordts avondje, want geen verliespartijen! Met Victor en Johan op 62%, ik op 50% en Xander op 37,5% drijven de schepen nog prima boven de waterlinie!
 
Bord 56: P v.d. Borgt (1950) - J.v.d. Griend 0-1
Bord 62: V. Koppelaar - C. Schoor (1719) 1-0
Bord 66: M. Pluymert - M. Quintus (1630) 0,5-0,5
Bord 79: A. Albrecht (1843) - X. Prijs 0,5-0,5
 
Tussenstand Dordtenaren na rond 4: Victor, Johan:  2,5 / Marcel: 2 / Xander: 1,5
 
Ronde 5: Dolle dinsdag
Op een zonovergoten dinsdagmiddag met de fiets vertrokken van huis naar Vlissingen. Verwacht geen sportief verhaal, er zat nog een treinreis tussen 😉.
 
Tot zaterdag verblijf ik in dezelfde B&B als vorig jaar. Hoewel de locatie niet echt toeristisch aan doet (midden op een bedrijvenpark) is het voor schakers ideaal want op steenworp afstand van de speelzaal. Met veel enthousiasme heb ik nog geprobeerd om meerdere schakers van onze club over te halen om met dit toernooi mee te doen en hier te verblijven. (Met slechts 4 kamers aanwezig, is een Dordtse kolonie al gauw gesticht!)
Helaas had de rest van onze clubgenoten geen oren naar mijn gezellige idee en geven ze liever de voorkeur aan een kleine 2000km rijden in een week, voor 8 á 9 potjes schaak! Was deze plek vorig jaar nog een "best kept secret", dit keer verblijf ik louter tussen gasten die wel iets met het HZ toernooi te maken hebben: 3 schakers en een arbiter.
 
Klokslag 18:30 uur begon het feest weer. Het wordt een schier onmogelijke taak om deze dag even veel glans te geven als maandag. Johan mag voor de 2e keer tegen een FM aantreden, Victor krijgt een behoorlijke tegenstander en Xander zit ook tegen +200. Alleen ik zou op papier een makkie moeten hebben. Mijn tegenstander heeft een rating van -450! Dat zou toch spreekwoordelijk kakken zonder duwen moeten zijn?  Maar wacht even... hoe komt iemand met 1400 überhaubt aan 50% op zo'n sterk toernooi? De schrik slaat even om het hart als ik zijn resultaten bekijk, 50% tegen een gemiddelde tegenstand van 1950. Ik voel me geflest, deze jongeman hoort een veel hogere rating te hebben! Dit wordt zeker geen makkie terwijl ik een hele hoop te verliezen heb en amper wat te winnen!
 
Johan krijgt een razende partij op het bord met tegenovergestelde rokades en koningsaanvallen op beide vleugels. Zijn tegenstander wist dat sneller uit te buiten. Van Victor's wedstrijd heb ik minder gezien maar hij heeft ongeveer tegelijkertijd met Johan ook verloren. Xander's wedstrijd heb ik ook minimaal kunnen volgen maar weer maakt hij remise tegen een, op papier, veel sterkere tegenstander.
 
Goed... nu mijn gepruts op het bord. Wederom kom ik erbarmelijk uit de opening (tijd om iets anders te verzinnen?) waar 0,0 activiteit werd ontwikkeld.
 
Het dieptepunt was wel hier op zet 23. Hoewel zwart nou ook weer niet straalverloren staat, is het wel een stelling die je nooit wil hebben! Wit speelt echter Pb6 waar Pc5 de actievere voorzetting was geweest. Achttien zetten later, als inmiddels de dames en de witte loper tegen het zwarte paard geruild zijn, komt de grootste verrassing tot dusver op het bord.
 
Een dubieus offer. Weliswaar krijgt wit 3 pionnen voor zijn paard en 2 torens op de 6e rij. 41 bxa6, 42 Txc6 - Tc7 43 Txg6 - Kh7 maar juist wanneer ik 44. Tbb6 had verwacht, maakt wit een fatale blunder met 44. Tg5???
 
Zwart moet nog even 44. Lg5 spelen maar daarna is er geen houden aan. Wit speelt alsnog maar te laat 45. Tb6??? Hierna gaat het in een heleboel zetten mat met Tc2+ gevolgd door Tf7-c7.
 
Tegen 11 uur, als de zaal al nagenoeg leeg is, geeft wit, 2 zetten voor het definitief mat gaat, op. Wat een smerige manier van winnen was dit weer en die zijn het fijnst! Dat was hard werken voor 3 schamele ratingpuntjes maar al gauw verander ik die gedachte. Het was meer pompen of verzuipen om geen karrevracht aan ratingpunten in te leveren! 3 uit 5 inmiddels, dat is de dubbele score van vorig jaar! Tot morgen.
 
Ronde 5:
Bord 31: K.Nieuwelink (2165) - V. Koppelaar 1-0
Bord 44: J.v.d.Griend - FM T. Grutter (2349) 0-1
Bord 68: S.de Witte (1400) - M. Pluymert 0-1
Bord 81: X. Prijs - Y. de Kruik (1810) 0,5-0,5
 
Tussenstand Dordtenaren na ronde 5: Marcel: 3 / Johan, Victor:  2,5 / Xander :  2