Vlissingen (2)

Een oplettend clublid, ex-secretaris Teus, wees ons erop dat Xander Prijs ook meespeeld in Vlissingen. Marcel heeft dat gelijk opgepakt in zijn 2e verslag.

Voor dat ik aan dit verslagje begin, moet ik even iets rectificeren van het vorige stukje.

 
Het aantal Dordtenaren is niet, zoals vorig jaar, present met 3 man maar met wel liefst 4! Uw verslaggever had zijn bril waarschijnlijk niet gepoetst en Xander Prijs helemaal over het hoofd gezien! Hij verloor de 1e ronde van Jef Verwoert (2023), wat door het grote rating verschil natuurlijk helemaal geen schande is.
 
De zondag is op het HZ toernooi een drukke dag, de enige dag waar 2 wedstrijden gespeeld worden. Ronde 2 begint, voor ochtendhaters zoals ik, om een spartaanse 11:30 uur en ronde 3 op het welbekende tijdstip van 18:30 uur. Één keer eerder heb ik, op een weekendtoernooi in Noord-Frankrijk, me laten verleiden om 2 potten op 1 dag te spelen. Conclusie: dat moet ik  NOOIT meer doen! Met een beetje pech, zoals toen,  zit je zomaar 11 uur te schaken op een dag. De omstandigheden daar waren echter van zo'n treurig niveau, dat ik blij moest zijn dat ik me nog 11 uur heb weten te vermaken! 
 
Gelukkig voelt het HZ toernooi dit goed aan en biedt het spelers de mogelijkheid om een bye (vrije ronde) op te nemen op 1 van de 2 wedstrijden op zondag, in ruil voor een half punt. Een rasgewoontedier start liever op bekende tijden (Johan en ik)
Victor (om het thuis ook nog een beetje gezellig te hebben) en Xander gaven de voorkeur voor een vroege partij.
 
Na zijn overwinning in de eerste ronde, steeg Victor zo'n 65 borden en daar trof hij zo'n +1000 elo meer tegenstand dan de dag er voor. Volgens eigen zeggen had hij een mooie partij, die hij had kunnen keepen als hij eeuwig schaak niet gemist had. Xander maakte wel remise tegen de levende Belgische legende Guy Baete. (In 1996 had ik zelf ook de eer om een halfje te scoren tegen de beste man op het, toen nog, Open Zeeland toernooi, maar dat terzijde). Wat deze man zo legendarisch maakt is dat hij, als enige, geen enkel HZ toernooi heeft gemist sinds 1997!!! Hij heeft zelfs nog nooit een wedstrijd gemist, want ook nooit gebruik gemaakt van een bye op zondag!
 
Ronde 2:
Bord 37 : E Sparenberg (2128) - V. Koppelaar 1-0
Bord 59 : X. Prijs - G Baete (1816) 0,5-0,5
Marcel & Johan bye 0,5
 
Stand Dordtenaren na ronde 2:
Marcel:  1,5
Victor:      1
Johan:   0,5
Xander: 0,5
 
Iets over vijven vertrokken we vanuit een regenachtig Dordt, ditmaal is Johan mijn co-piloot. Verrek, klopt het echt dat de zon altijd schijnt in Zeeland? Bij het passeren van het Schelde-Rijn kanaal klaart het ineens op en is het droog gebleven.
 
Ook over de 3e ronde kan ik kort zijn.
Johan trof een ratingloze jongeman. Zoals Victor en ik ons in ronde 1 haast lieten verrassen, zo maakte Johan korte metten met zijn tegenstander, een snelle "landslide victory". Zelf had ik een sterkere tegenstander, ook hier geen verrassingen, hij won. Over de partij kan ik ook kort zijn. Weer liet ik me verrassen in de opening en weer had ik vrouwe Fortuna nodig om hier uit te kruipen, dit keer had ze geen zin meer in mij. 
 
Bijtijds keren we weer terug richting Randstad. Vlak voor Moerdijk begon het weer te regenen. (het "hoe dichter bij... " lag op het puntje van mijn tong) Ik zie er al naar uit om niet meer te hoeven pendelen en volhardt in de hoop dat je, zonder al dat gereis, vast een stuk beter gaat spelen!
 
Ronde 3:
Bord 34: J v.d. Werf (1993) - M. Pluijmert 1-0
Bord 89: J.vd. Griend - E. Pieterse (0) 1-0
Victor en Xander bye 0,5
 
Stand Dordtenaren na ronde 3:
Victor:     1,5
Marcel:    1,5
Johan:     1,5
Xander:   1