Onnodige en dure nederlaag van het eerste in Capelle

De eerste uitwedstrijd in de KNSB competitie tegen een min-of-meer gelijkwaardige tegenstander in ging verloren en dat was niet nodig geweest. Aan het eind van de rit, als de drie degradanten bekend zijn zal blijken hoe duur deze misstap is gebleken. Helaas moesten we wederom met 2 invallers aantreden zodat we nu inmiddels met 12 spelers op de scorelijst staan vermeld. Jacques en Roland lieten zich vervangen door John en Adri.

Omdat ikzelf een lange moeilijke partij speelde heb ik maar heel weinig van de andere borden gezien. Het verslag is dan ook sumier en gebaseerd op flarden van commentaren van spelers die hun partij al hadden afgerond. Mark speelde dit keer op bord 3 en wa als eerste klaar. Hij offerde 2 pionnen in het middenspel om daarna heel erg hard door de verdediging van Mark Vermeer heen te crashen (1-0). Het bleef daarna lang stil waarbij we onze tegenstanders redelijk goed in konden tomen. Marcel (bord 6) stond wat lastig maar overleefde zonder materiaal verlies. John hield zijn tegenstander goed bezig en hield de stand op het bord prima gelijk. Zelf kwam ik (bord 4), na wat onnauwkeurigheden van Mark Trimp, goed uit de opening. Lennard (bord 5) simplificeerde de stelling al vroeg op de middag en bouwde heel langzaam zijn voordeel uit. Joop (bord 7) incasseerde een kwaliteit maar kwam er achter dat zijn tegenstander de compensatie wel heel goed had gezien. Hij moest hard vechten om zijn remisekansen levend te houde. Piet (bord 8) speelde een gedegen opening en kreeg een voordeeltje. Het bord bleef erg lang druk bezet maar hij hield zijn voordeel.

De eerste die onder de druk bezweek was Marcel. Hij had zich teruggevochten tot een eindspel met gelijk materiaal maar werd daarin ogenschijnlijk gemakkelijk naar een nederlaag gespeeld (1-1). Rik hield daarna het hoofd koel in de gecompliceerde stellng en won plotseling (2-1). Ik vind het jammer dat ik niet heb gezien hoe dat ging, want even ervoor leek het nog heel interessant. Joop kwam niet onder de druk uit en werd naar een nederlaag gespeeld (2-2). Op dit moment stond Lennard duidelijk op winst, Piet heel erg lekker, John keurig gelijk en ik iets beter. In de thuis analyse bleek dat niet "iets" te zijn maar heel erg veel (+5.26). Het is nu ongeveer half 5 dus vlak voor de eerste tijdcontrole en toen ging het allemaal mis. Eerst kon Piet zijn goede stelling niet tot winst brengen en besloot tot remise (2.5-2.5). Lennard won zijn partij (3.5-2.5) en nu kwam alles aan op de twee invallers. John gaf in gelijke stelling een stuk cadeau en verloor daarmee de  partij (3.5-3.5) en ik liet mij foppen door in paniek te raken toen er een paard in de buurt van mijn koning kwam. Resultaat een 3.5-4.5 nederlaag voor het team. Het was een droevige thuisreis.....