Ook Helmond moet buigen voor ons eerste

Afgelopen zaterdag werd alweer de op een na laatste ronde van de KNSB competitie gespeeld. Na twee hele zware ronden tegen Vianen en Eindhoven, die wij beide winnend af wisten te sluiten

en de vrije ronde omdat het team uit Geleen zich heeft teruggetrokken waren we tot de gedeelde derde plek gestegen. Een prachtige prestatie natuurlijk, als je bedenkt dat we dit jaar pas voor het eerst in de tweede klasse spelen.

Na een gedegen studie van de ranglijst was gebleken dat wij zelfs nog een kleine kans op het kampioenschap hadden! Wij nog twee keer winnen van de onderste twee ploegen, Vianen verliezen van Veldhoven en nog een punt verliezen van UVS en Eindhoven nog een punt verliezen van PION of UVS (of onze overwiningen moesten met grote cijfers zijn). Afijn, een heleboel mitsen en maren en de eerste ging al niet door: Vianen won van Veldhoven en daarmee zijn onze kampioenskansen meteen verkeken.

Dat wisten we nog niet toen we in Helmond aankwamen, gevolgd door een trouwe schare aan supporters: Ben Sitton, Victor van Blommestijn, Henk Timmermans en Hans den Boer. Anton de Maertelaere was deze keer verhinderd had hij met spijt laten weten.

Een aantal van onze spelers hadden vrijdagavond trouwens nog wel een zware avond  gehad. Ze waren gesignaleerd op de feestelijke bijeenkomst ter viering van de promotie van mede teamlid Wijnand die zich vanaf dit moment Dr. Wijnand den Dekker mag noemen. Van harte gefeliciteerd!

De supporters kregen waar voor hun geld want zes basisspelers (Mark, Lukas, Berend, Lennard, Dirk en Melvin) aangevuld met twee gewaardeerde invallers (Piet en Johan) hebben onze Helmondse gastheren volstrekt kansloos gelaten. Al vroeg waren de matchpunten binnen en pas toen vielen er nog een paar bordpunten aan Helmondse zijde.

Het eerst klaar was Lukas, die dit keer op bord twee, met zwart een opening op het bord kreeg waarbij de witspeler door middel van zetherhaling remise aanbood. Afwijken levert een inferieure stelling op dus werd Lukas wel min of meer gedwongen op het remise voorstel in te gaan (0.5-0.5). Op dat moment was het al duidelijk dat Mark (met wit) een stuk ging incasseren na een afwijkende zet in het Frans. Het duurde niet lang voordat hier het volle punt binnen was (0.5-1.5). Hierna duurde het even, maar op de meeste borden zag het er goed uit. Alleen Lennard, die op bord 1 tegen FM Ruben Veenis speelde was langzaam maar zeker een beetje in de verdrukking gekomen. Het had overigens niet veel gescheeld of we hadden met drie invallers moeten spelen. Lennard had de hele week al met koorts in bed gelegen. Toch wilde hij deze wedstrijd niet missen en verklaarde zichzelf net op tijd voldoende opgeknapt om de strijd aan te gaan. Tja, je doet wat voor je team of niet he?

Melvin scoorde het volgende punt en dat was er een die er zijn mag. Het lijkt erop dat er over de winstpartijen van Melvin altijd wat te vertellen is, maar het verhaal van deze pot laat ik spreken door de zetten. Een schitterende overwinning (0.5-2.5). Ook Berend had zich al vrij snel naar een overwegende stelling geschoven en ook hij maakte het mooi en hard af (0.5/3.5). Na een wat mislukte opening van de tegenstander van Dirk had de laatste een mooi centrum opgebouwd en kon hij zijn overwicht rustig uitbouwen. Uw verslaggever was er niet bij toen het plotselinge stukoffer de partij beeindigde. Hiermee was de overwinning een feit (0.5-4.5). De Helmond-speler op het 8e bord, die net als Johan ook inviel, hoorde van deze stand, begreep dat zijn uitslag niets meer aan de nederlaag kon veranderen en bood remise aan. Een voorstel waarmee Johan kon instemmen(1-5). Alleen Lennard en Piet waren nog bezig. Piet had zijn ingewikkelde, maar op het oog gelijkwaardige stelling uit het middenspel, uit zijn handen laten glippen en was terecht gekomen in een eindspel waarin hij steeds een pionnetje moest geven om nog een heel klein beetje tegenspel te houden. Het was te weinig en net voor 5 uur moest Piet berusten in de nederlaag (2-5). Inmiddels had Lennard, die een kwaliteit tegen twee pionnen was achter gekomen zich weer een beetje teruggeknokt tot een achterstand van slechts een pion. Dat was echter wel een beest en nadat de tegenstander efficient de stukken had afgeruild was ook zijn nederlaag een feit (3-5).

's Avonds bleek dat de overwinning ons niet meer aan het kampioenschap zou kunnen helpen, maar ach... zo'n mooie wedstrijd is natuurlijk ook heel veel waard.

Op zaterdag 10 mei spelen we onze laatste wedstrijd tegen Paul Keres. Er staat voor ons alleen nog de eer op het spel. Paul Keres staat 2 punten voor op de degradatieplaats maar ook nog eens 5.5 bordpunten. Zij lijken zich dus ook te kunnen handhaven, maar zijn daar nog niet 100% zeker van (wel 99.9 zou ik zo denken).

Hieronder volgt nog de mooie overwinning van Melvin:

 

[pgn initialHalfmove=16 autoplayMode=none] 

[Event "KNSB 2D"]

[Site "Helmond - Dordrecht 1 - bord 7"]

[Date "2014.04.12"]

[Round "8"]

[White "Holwijn, M."]

[Black "P. Boudewijns"]

[Result "1-0"]

[WhiteElo "1920"]

[BlackElo "1980"]

1.d4 Nf6 2.c4 c5 3.d5 b5 4.cb5 a6 5.ba6 Bxa6 6.Nc3 g6 7.Nf3 Bg7 8.e4 Bxf1 9.Kxf1 d6 10.g3 Nbd7 11.Kg2 Ng4 12.a4 Qb6 13.h3 Nge5 14.Nxe5 Nxe5 15.Nb5 0-0 16.Qc2 Rfb8 17.Be3 Qd8 18.Rab1 Rc8 19.f4 Nd7 20.b3 Nb6 21.Qf2 f5 22.Rhd1 fe4 23.Qc2 c4 24.Qxe4 cb3 25.Rxb3 Rxa4 26.Qe6+ Kh8 27.Bxb6 Rc2+ 28.Bf2 Raa2 29.Rf1 Qb6 30.Kh1 h5 31.Qc8+ 1-0

[/pgn]