D1 verliest in laatste ronde van Schaakmat Westland 1

De vierde ronde van de KNSB competitie was voor ons eerste uitgesteld van eind november vorig jaar tot 11 juni dit jaar. Het uitstel heeft ons geen goed gedaan. Na een goede start werd alsnog met 3.5-4.5 verloren. Voor geen van de teams stond er nog wat anders op het spel dan wat schamele ELO-puntjes.

Even een snel verslag van de wedstrijd en dan nog wat terugblikken op het hele jaar. We begonnen aan de wedstrijd met een 1-0 voorsprong omdat Schaakmat met 7 personen achter de borden plaatsnam. Dat het nu juist Roland trof om, zonder te spelen, een punt bijgeschreven te krijgen was bijzonder zuur. Hij komt uit Utrecht om zijn potjes voor ons te spelen....jammer.
Omdat ik zelf ook dit keer achter een bord plaatsnam om met een compleet team te verschijnen, had ik erg weinig tijd en aandacht voor de andere partijen. Het scoreverloop was in ieder geval gunstig. Om een uurtje of 4 stond een 3.0-0.0 op het scorebord na overwinningenvan Lennard op bord 1 en Mark op bord 3. Jacques had, geheel volgens de verwachtingen, weer een razend gecompliceerde stelling op het bord. Kil rekenend was het ongetwijfeld beter voor wit (Jacques), maar als toeschouwer is het toch wel ernstig billenknijpen. Een klein rekenfoutje en het kan zomaar helemaal uit zijn. Jacques had nog relatief veel tijd terwijl zijn tegenstander steeds in de laatste minuut zat, dus wij rekenden al wel een beetje met een 4e punt. Op de onderste vier borden stonden wat moeilijkere stellingen, maar daar verwachtten we toch wel minstens een halfje (of meer) uit. In de analyse ruimte gonsde het gerucht dat Victor gelijk stond, nee... hij stond eigenlijk gewonnen, .... oh nee, hij stond verloren.....
Het begon mis te gaan toen Jacques toch een klein foutje maakte. Het was niet verloren, maar zijn tegenstander ontsnapte met remise. 3.5-0.5.

Even daarna moest Piet zijn ongelijke strijd opgeven. Hij kwam slecht uit zijn opening en kreeg geen enkele kans om tegenspel te ontwikkelen. (3.5-1.5). Ik was de volgende die verloor. Na een lange theoretische opening stond er een gelijkwaardige stelling op het bord met wat uitgedund materiaal. Het had me alleen best wel veel tijd gekost. Dat brak me op. Tot twee maal toe zag een goede verdedigende vootzetting over het hoofd, en dat was te veel. Uit het niets kwam een paard en een dame samen mijn koningstelling binnen en ging het mat (3.5-2.5). Slingerend tussen winst en verlies ging de partij van Victor. Jammer genoeg telt alleen de stelling aan het eind van de partij. En dat was een nulletje (3.5-3.5). Nu zat alleen Xander nog te spelen. Manmoedig probeerde hij nog het halfje veilig te stellen. Maar hij had te weinig materiaal om de stelling te compliceren. Zachtjes werd hij van het bord geschoven (3.5-4.5).

Kortom een verloren laatste wedstrijd en een 6 plaats in de eindrangschikking. Dat mag overigens best een hele goede prestatie worden genoemd. We hebben het dit jaar met een enorme hoeveelheid invallers moeten doen. Aan het begin van het seizoen verliet Iwahn Apon de vereniging. We hadden het geluk dat Xander van Doorn zich nog bereid verklaarde in te springen voor de rest van het jaar. Xander niet meegerekend hadden we 18 invalbeurten nodig. Een gemiddelde van 2 invallers per keer. Twee spelers hebben alle 9 wedstrijden gespeeld: Mark en Lennard! Hulde voor deze inzet.

Mijn dank gaat uit naar Victor van Blommestijn, Victor Koppelaar, Jan WIllem Versloot, Wouter de Bruin, John van de Laar, Marcel Pluymert en Ben Sitton.
In het bijgaande overzicht is te zien wie allemaal hebben ingevallen en hoe dat is gegaan.
Als laatste toch een zeer bijzondere vermelding voor Mark die 8.5 uit 9 in deze eerste klasse haalde (TPR van 2480) en daarmee topscorer werd van de tweede klasse C.

De laatste wedstrijd:

 
Rating
 
Rating
  Boer den, L. (Lennard) 2128   Aagaard, M. (Michael) 2040 1 - 0
  Keeken van, R. (Roland) 2036   NO 0 1R - 0R
  Timmermans, M.A. (Mark) 2396   Pietersma, M. (Menno) 2113 1 - 0
  Hennekes, J. (Jacques) 2057   Woerden van, M. (Michiel) 2154 ½ - ½
  Doorn van, X. (Xander) 1891   Kindt, M.R.J. (Manfred) 2048 0 - 1
  Timmermans, A.L. (Adri) 1821   Valstar, J.R. (Johan) 2017 0 - 1
  Pluymert, M.M. (Marcel) 1883   Brasser, P. (Paul) 1982 0 - 1
  Blommestein van, F.A.V. (Victor) 1781   Bieger, T. (Thierry) 1987 0 - 1
 Gemiddelde Rating:1999 Gemiddelde Rating:20493½-4½

De individuele scores

Persoonlijke Resultaten