D1-DD1: Goede partijen maar toch kansloos 2-6

Ietwat aan de late kant, toch nog een kort verslagje van de wedstrijd van ons eerste tegen het ijzersterke DD1. Al voor de competitie begon leek dit team huizenhoog favoriet en dat was niet zomaar. 1 GM(2388), 1 IM (2421), nog een 2300+. Een handvol 2200 spelers en oh ja, ook nog een 2035 speler.... Het Team uit Den Haag had tot nu toe alles gewonnen met forse cijfers, dus we waren niet al te optimistisch.

Toch.... we stonden wel op de 2e plaats en we hadden de sterkst mogelijke opstelling tot onze beschikking, dus wie weet....

Na een klein half uur was het ratingverschil op de meeste borden wel duidelijk zichtbaar. Op bord 1 speelde Roland van Keeken. Volgens de electronische hulpmiddelen stond het heel lang gelijk. Voor mij, als toeschouwer, had ik steeds wel het idee dat Roland steeds maar weer iets moest verzinnen om niet echt in het nadeel te komen. Die twee observaties hoeven elkaar niet tegen te spreken natuurlijk. Op bord 2 zat Rik tegen  GM John van der Wiel die een rustige opening speelden. Mark had als tegenspeler de IM Jasel Justo Lopez. Met zwart kwam hij duidelijk minder uit de opening. Met heel scherp rekenwerk, waarbij het kleinste foutje meteen een stuk zou kosten, wurmde hij zich onder de druk uit. Jacques, ja, wat moet je daar van zeggen, Spannend als altijd, altijd gaan voor de aanval, ook al betekent dat ook gevaarlijke situaties voor de eigen koning. Altijd een genot om te volgen. Beetje een MMA wedstrijd...

Piet speelde zijn eigen opening (Ik weet nooit of dat nu het Janssen systeem, De Zwarte Leeuw, de Philidor opening of een combinatie van alles). Al vroeg in de opening ging zijn tegenstander flink in de danktank. Ongetwijfeld een offer op f7 overwegend. Janssen zei vroegel altijd: "dan gaan ze lang over dat offer zitten nadenken. Als ze het spelen sta je gewoon gewonnen en als ze het niet spelen heb je enorm tijdvoordeel. Altijd goed dus" In dit geval ging het bijna allemaal op. Op die laatste drie woordjes na.
Hij offerde niet, speelde een paar goede rustige zetten en Piet stond vastgezet op de onderste drie rijen. Het werd niet zo'n leuke middag voor onze man uit Stellendam.

Lennard speelde een gelijkopgaande partij waarin Lennard lang nog kansen op remise behield. Nergens werd het evenwicht erg verstoord, maar wel altijd een klein beetje in ons nadeel.

Joop vierde zijn terugkeer in het team met een moeilijke partij waarbij hij langzaam maar toch heel gedecideerd in de verdediging werd gedrukt. En op het achtste bord speelde Sander een prima partij. Rustig zonder al te wilde verwikkelingen, zware stukken gingen er geruisloos af en er ontstond een mooi rustig eindspel.

De eerste uitslag kwam van Rik die een remise-aanbod van zijn illustere tegenstander aannam.

Het bleef lang stil, maar het was ook al lang duidelijk dat het een forse nederlaag zou worden. Na een forse worsteling kwam Mark zowaar nog in het voordeel, maar overgebleven toreneindspel met een pion meer, kon niet meer gewonnen worden. Joop en Piet werden langzaam maar zeker naar een verloren stand geschoven en moesten opgeven. Roland hield het erg lang vol, en als ik het goed heb, zat remise er nog erg lang in, maar na een kleine misgreep moest ook Roland het opgeven. Xander had inmiddels een hele keurige remise laten bijschrijven. Lennard streed lang, maar met heel secuur spel van zijn tegenstander werd Lennard toch overwonnen. Nadat een remise-aanbod van Jacques was afgeslagen gaf zijn tegenstander pardoes twee pionnen weg (of was het een offer?). In ieder geval gonsde het nog even door de Crabbenhoeve dat Jacques misschien dan het enige volle punt zou kunnen scoren. Helaas stond de koning van Jacques te ver weg om te kunnen voorkomen dat zijn tegenstander de loper kon geven tegen de twee pionnen waardoor Jacques met een koning en een paard tegen een koning toch remise moest nemen. Een mooi resultaat. Het waren allemaal goede partijen, maar DD was gewoon te sterk.
Eindstand: 2-6. Met deze overwinning is DD1 dan ook nu al kampioen geworden van de tweede klasse. En dat terwijl er nog 2 ronden moeten worden gespeeld. Wij staan nu op de gedeelde 2e-6e plaats met de minste bordpunten. Omdat Oegstgeest maximaal op 7 bordpunten kan komen en ook Krimpen aan den IJssel al gedegradeerd, is spelen we volgend jaar dus weer in de tweede klasse!