Leo Jansen overleden

Afgelopen zondag is (voormalig) erelid Leo Jansen (93) overleden in Waerthove, Sliedrecht. Hij is met recht 'de laatste der Mohanicanen' vanuit een legendarisch Dordts schaaktijdperk. Leo heeft tot het eind als een Leeuw gestreden en zo hebben we hem ook gekend. Menigmaal heeft Leo, met zwart uiteraard de Leeuw spelend, zich opgeofferd in het teambelang en met zijn vechtlust vele punten binnengesleept, vooral in de landelijke KNSB competitie.

Grote verdiensten heeft Leo voor Schaakclub Dordrecht gehad gedurende zijn 10-jarige voorzitterschap. Die tijdsduur is alleen door Jan Flach en huidig erelid Gert Zwartjes bereikt. Leo gaf als bestuurder blijk van een vooruitziende blik, die ook nu van toepassing kan zijn. Zijn visie op meerdere schaakclubs in de stad en o.a. ontwikkeling van de jeugd werden met de zijn bekende geestdrift uitgedragen, veelal opgetekend in 'de Dordtenaar'.

Leo is in 40 jaar tijd tussen 1950 - 1990 zo'n 7x clubkampioen geworden en 6x kampioen van de stad Dordrecht, vaak na felle strijd met het 'superduo' Henk van Donk en Pank Hoogendoorn. Zijn rol in de vijftiger jaren o.a. met de fusie DSC / ODI en uitnodigingen voor Hastings is zeer groot te noemen.

Schaakclub Dordrecht leeft uiteraard mee met de nabestaanden van Leo. In kleine kring wordt Leo a.s. vrijdag in Papendrecht begraven. Reacties kunnen gestuurd worden naar het correspondentieadres: Lilian Jansen, van Manderstraat 11, 3314 AT Dordrecht. Een uitgebreider IM zal in het komende Digiblad verschijnen met hopelijke vele anekdotes. Ons clublid Hans Berrevoets heeft alvast een mooi stuk geplaatst op https://www.dordrecht.net.

Leo Jansen 88

             Leo in betere tijden, Januari 2016 (foto Ton S.)