Wereld schaaktop wel in Wijk aan Zee: Dordtse schaaktoppers niet (Hans Berrevoets)

Minstens 10 schakers van Dordrecht blijven in januari 2021 thuis. Ze kunnen niet naar Wijk aan Zee, waar het wereldberoemde schaaktoernooi wordt gehouden. Sommige schakers moeten een traditie doorbreken van meer dan een kwart eeuw. Meer dan 10 schakers van de club zijn inmiddels kind aan huis in Wijk aan Zee. Clubgenoten hebben januari altijd op de kalender omcirkeld: Ze verblijven samen in een huisje. Zo houden ze elkaar ook scherp...

 

Nu de club vanaf half maart dicht moest zijn, is het geen verrassing dat de tocht naar Wijk aan Zee ook niet kan doorgaan. Enkele schakers hebben al wel gereserveerd voor 2022. Dat is een teken van hoop.

Een woordvoerder laat een vaste deelnemer bij de journalisten weten: ,,Ik hoop dat ze jou (en heel veel schaakliefhebbers wereldwijd) boeiende en verrassende partijen gaan voorschotelen!" De eerste clubgenoot heeft inmiddels laten weten er vanaf 15 januari 2021 klaar voor te zitten om de 83 ste aflevering thuis te kunnen volgen.

Vier schakers houden, om het schaken te blijven beoefenen, Tata steel chess trainings vierkampen. Ze spelen zo ook het internet chess tempo voor de KNSB internet compettie. Soms delen zij het geweest van het oude normaal. Samen schaken, samen praten, samen bij de bar staan in de Crabbehoeve.

Het is even niet anders. Intussen zijn er ook steeds meer schakers, die tekenen voor een standbeeld voor cluibgenoot C.Buddingh'. Hij speelde tientallen jaren in Dordrecht 1.