Derde online clubavond prooi voor Devon en Wouter

Vanavond was alweer de derde online clubavond op lichess. Dit keer speelden we zowel bij de jeugd als bij de senioren het 5+3 speeltempo, 5 minuten met 3 seconden per zet increment. Dit ligt mooi tussen rapid en blitz in, daar het omgerekend 8 minuten per persoon per partij is. (knsb norm 60 zetten x 3sec. + 5 minuten)

Bij de jeugd zijn deze avonden al zeer populair en op het moment bijna zo druk bezet als de clubavonden. Er waren vanavond maar liefst 16(!) deelnemers, ter vergelijking, op de laatste fysieke clubavond waren het er 19. Snelheid helpt bij het Arena formaat, want als je de meeste potjes speelt heb je ook de meeste punten om te winnen. Op deze wijze wist Devon de jeugdwinst op de derde avond te pakken. De tussentijdse koplopers, senioren partijwinnaar Alexander den Otter en Bastiaan Visser, speelden spannende partijen die tot de laatste seconden duurden. Toen ze na één van hun confrontaties terugkwamen bij de stand, zagen zo tot hun schrik dat Devon hen voorbij was gestreefd. Over de digitale wereld gesproken, Alexander speelde vanavond met een nieuwe muis nadat zijn vorige hem vorige week een dame had gekost. Materiaalpech of zweethandjes, in elk geval, het leek te helpen!

De senioren waren in minder grote getalen aanwezig. 13 spelers namen het tegen elkaar op, waarbij de grote vraag was, wie is Dikhat? Mijn vermoeden is dat de spatie van het toetsenbord van Viswanathan Anand is blijven plakken en dat dit eigenlijk de Indische superGM Di Khat (Anand) is. Uiteraard werd dat bevestigd toen ik in de laatste partij nadat het toernooi was gesloten deze Di Khat op remise wist te houden in een zinderend paardeneindspel. Winnaar van het senioren toernooi was Whykonen, de schrijver van dit artikel, Wouter de Bruin. Al de tweede maal in de geschiedenis van onze schaakclub dat hij een snelschaakavond weet te winnen, bij de eerste keer speelden we nog in de Crabbehoeve. Weet u nog, vroeger, toen je nog naar een gebouw ging om elkaar te ontmoeten om te werken of te spelen?

Dertien is een mooi aantal, maar volgende week zou het leuk zijn als er meer deelnemers zijn. De instructies zijn u per mail en in eerdere nieuwsartikelen toegekomen.

Op een serieuze noot, mocht het zo zijn dat na de zomer wij nog steeds niet tegen elkaar mogen spelen, dan zou het mogelijk zijn om lange competitiepartijen op afstand te spelen. Mijn gedachte is dat je dan eens per twee weken een indeling maakt, dat je in die twee weken met je tegenstander een moment plant om een lange partij te spelen, en dat je dan met een schaakbord bij je computer en lichess open 2 tot 4 uur zit te spelen. LiChess is het medium om de schaakklok bij te houden en de zetten vast te leggen, het bord is zodat je zelf prettig speelt. Uiteraard vereist dit vertrouwen in elkaar dat we niet valsspelen met analyseren of computergebruik, maar dat moet toch eerlijk kunnen gaan. Ik hoop niet dat het zo ver komt, laten we hopen dat er dit najaar weer echte clubavonden zijn!

0414jeugd

 

0414senioren