Dordrecht 2 (KNSB) behaalt eerste overwinning

Afgelopen zaterdag 9 februari speelde het tweede team van Dordrecht in de KNSB-competitie tegen OSV uit Oss. Niet echt een wereldreis voor spelers, die ook wel in Zuid-Limburg of in Zeeuws-Vlaanderen hebben moeten spelen. Onze gastheren vonden het al heel wat dat we ongeveer 85 kilometers hebben moeten rijden om in Oss te komen. Dat was ook voor mij als teamleider niet het grootste probleem.

 

Door afzeggingen van Ton, Conchita, Sander en Peter kostte het heel wat moeite om 8 spelers achter de borden te krijgen. Het is uiteindelijk gelukt met dank aan de invallers.  Toen we dan ook uiteindelijk de wedstrijd in ons voordeel beslisten, was de voldoening erg groot. De uitslag was 5-3 voor ons. Per bord hieronder een kort verslag.

Zelf mocht ik aan het eerste bord plaatsnemen tegen, qua rating, verreweg de beste speler van OSV. Het scheelde met mijn rating ongeveer 260 punten. Hoewel de computer achteraf aangaf dat het een aantal zetten redelijk gelijk opging, was een zwakke zet van mij doorslaggevend voor een onstuitbare aanval op de witte koning. Dat betekende een terechte winst voor mijn tegenstander.

Aan het tweede bord speelde Piet een mooie partij. Met zwart kreeg hij een mooie aanval op de damevleugel, waarheen wit gerokeerd had. Met een paar offers reet hij de witte stelling open met winst als gevolg.

Marcel kreeg al snel aan bord 3 een remiseaanbod van zijn tegenstander. Hij had geen reden dit aanbod af te wijzen.

John kon het niet bolwerken aan bord 4. Een vijandige vrijpion op d6 legde de zwarte stelling lam. Met een combinatie kon wit een stuk winnen. John koos ervoor om wat rommelkansen  te creëren. Dat was niet voldoende om de uitslag te veranderen.

Victor was het snelste klaar. In het algemeen betekent dit dat de tovenaar van Wielwijk snel verloren of gewonnen had. Dit keer kreeg hij, nog sneller dan Marcel, een remiseaanbod. Na overleg met de teamleider werd besloten dit aanbod aan te nemen.

Ben speelde een gedegen partij, waarin hij niet minder heeft gestaan. Bij een afwikkeling waarin stukken werden geruild, kon Ben een pion winnen. Dit was doorslaggevend voor de winst. Misschien had de tegenstander het langer kunnen volhouden. De uitslag stond echter wel vast.

Rick had al het geluk van de wereld, toen zijn tegenstander dacht dat alles wel zou winnen. Toen Rick een geweldige kans in de schoot geworpen kreeg, greep hij die natuurlijk aan. Winst voor Rick, die nu 4.5 uit 5 heeft gescoord in de KNSB-competitie.

Kees zat heel stoïcijns achter zijn bord. Eerst pakte hij een paar pionnetjes mee. Toen hij de kans kreeg om de stelling te vereenvoudigen, greep hij die aan. Een dame-eindspel met wat extra pionnen bleek gewonnen, omdat Kees remise door eeuwig schaak kon voorkomen.

Zo werd de uitslag 3-5 bereikt, winst voor Dordrecht 2. Er is nu weer voldoende kans om degradatie uit klasse 4G te voorkomen. Hieronder volgen de gedetailleerde uitslagen.

Johan van de Griend, teamleider.

Schouten , N. (Nico)

2144

Griend van de, J. (Johan)

1883

z-w

1 - 0

Snoek , P. (Peter)

1885

Pluymert , P.W. (Piet)

1975

w-z

0 - 1

Klein Douwel , J.E.M. (John)

1901

Pluymert , M.M. (Marcel)

1897

z-w

½ - ½

Wijst van der, H.M. (Henk)

1852

Laar van de, J.C.A. (John)

1787

w-z

1 - 0

Laurant , J.J.F.T. (Sjaak)

1686

Blommestein van, F.A.V. (Victor)

1746

z-w

½ - ½

Broekkamp , C.L.E. (Chris)

1827

Sitton , B. (Ben)

1801

w-z

0 - 1

Jara , J. (Javier)

1812

Jelier , R. (Rick)

1713

z-w

0 - 1

Hartendorp , J.L. (Jeroen)

1730

Hoff van 't, C.D. (Kees)

1704

w-z

0 - 1