Dordrecht 4 (1618) wint met grote cijfers van 3 Torens 2 (1345) en promoveert !!!!

Dinsdagavond liep het weer eens op rolletjes voor Dordrecht 4. Na een, door voorzitter Arend van Grootheest  afgeroepen, keurige en respectvolle stilte in beide zalen wegens het overlijden van erelid en ex- voorzitter Jan Flach, begonnen wij vol goede moed aan de klus. Zelf winnen en dan hopen dat de kampioen wint of gelijkspeelt de vrijdag hierna tegen Sliedrecht kon nog promotie betekenen tenslotte.

Een van onze tegenstanders gaf voor het begin aan dat zij al lang blij waren met het lijfsbehoud in deze klasse gezien de lage gemiddelde Elo rating.

Otto opende aan bord 2 met de witte stukken, vrij snel spelend, de score tegen een zeker net zo snel antwoordende tegenstander. Mark Timmermans, natuurlijk wel hartstikke tof dat onze IM zelfs even bij het 4e  komt kijken hoe het er voor staat, had na afloop nog wel een nauwelijks subtiele kanttekening om de euforie over die winst enigszins te temperen. Otto miste namelijk op zet 17 mat in 3 zetten. Hij speelde wel op exact hetzelfde mat, maar de simpele zet Dxf5 schaak met mat in 3 was kennelijk ietwat teveel gevraagd.  Maar goed, met later een kwaliteit en 2 pionnen meer voor Otto,  vroeg zijn tegenstander netjes of het goed was dat ze nog even doorspeelden. Natuurlijk mocht dit, en zoals het nu ging was het mat op zet 48 ipv op zet 19, ook gewoon een punt waard hoor Mark. Ruim voor 21.30 uur is zo’n voorsprong toch altijd lekker, en binnen een half uur daarna hadden zowel Wim van Noort (bord 4) als Ton Hobé (7) hun partij ook gewonnen en diende een grote overwinning zich al aan. De tegenstander van Wim bood remise aan, direct na de zet die een stuk verloor. Wim nam het aanbod liever toch maar niet aan, en won daarna gemakkelijk. De tegenstander van Ton overzag dat de dreiging van een mat in 1 echt niet werd opgeheven door zijn koningszet. Best leuk voor Ton om te zien dat zijn tegenstander de 1000 Elopunten net niet aantikt, maar goed, die van Otto had niet eens een getal. Voor 22 uur al 3-0 en gezien de andere bordstanden kans op meer. Gert Zwartjes stond op bord 6 echt al heel lang een vol stuk voor tegen een stoicijns doorspelende tegenstander. Het onvermijdelijke, en dus nogal lang uitgestelde punt kwam later op de avond binnen. Gert speelde het zeer rustig, bekwaam en dus ook nauwkeurig uit. Arend had aan bord 3 helemaal geen gemakkelijke avond en vroeg aan Otto of hij remise aan mocht bieden. Natuurlijk mocht dat niet gezien de stand van de rest, maar nog meer vanwege de topscore positie van Arend in deze klasse. Hardnekkig weigerend om met de zet Dh4 te spelen, ook na afloop in de analyse met zijn tegenstander die daar best bang van was, won Arend zijn partij toch in goede stijl. Hij is met 6 uit 7 topscoorder van dit team geworden en tweede in de scorelijst van deze klasse. Het voorzitterschap heeft in elk geval voor de externe prestaties nog geen invloed op Arend’s  schaakniveau, chapeau !! Dick Groot won ook met enig gemak van zijn tegenstander aan bord 8. Teamcaptain Erwin van Wingerden won zijn partij op plekje 5 met een mooie paardzet naar veld b3 met een duidelijke overbelasting van de dekking achterin op de damevleugel van wit. Op ‘precies het juiste moment gespeeld’  volgens Erwin, toen Otto vroeg of die niet eerder al kon die zet. Na afloop hoorde ik dat Dick en schoonzoon Erwin sinds kort training krijgen van onze eigen Lennard den Boer. Het lijkt nu al zijn vruchten af te werpen zou ik bijna zeggen.

Tja, dan alleen Wouter de Bruin nog aan bord 1 met zwart. Wat een seizoen voor Wouter tot nu toe, zowel intern als extern scoort hij er lustig op los en zijn rating gaat razendsnel richting de 1800+. Vanaf het begin zat Wouter er nu voor een keertje niet echt goed in. Speelde naar eigen zeggen zeer matig en kwam al snel behoorlijk slechter te staan. Hij knokte zich overigens best nog aardig terug in de partij, maar uiteindelijk beslisten de vrije a en b pion van de opponent. Nou ja, niet leuk voor Wouter, maar zijn score van 5 uit 7 aan bord 1 is nog steeds prima natuurlijk. Voor de tegenstrevers was de eer hiermee gered. De einduitslag 7-1 is gezien de verschillen in rating niet echt een verrassing, maar toch hadden zij al wel 6 matchpunten verzameld, o.a. gewonnen van Spijkenisse waar wij 4-4 tegen hebben gespeeld.

Vrijdagavond hebben de reeds kampioen zijnde RSR Ivoren Toren 2 en Sliedrecht 4 tegen elkaar gespeeld en het gehoopte puntverlies kwam er: 4-4. Hierdoor hebben wij de tweede promotieplaats te pakken genomen met 10 matchpunten en maar liefst 38 bordpunten, 6 meer dan Sliedrecht die puntgelijk zijn geëindigd. Verloren van de kampioen, gelijk gespeeld tegen de nummers 3 en 4, de rest keihard, meedogenloos,  en soms onnodig gemeen grijnzend gewonnen met grote cijfers. Dordrecht 4 speelt dus volgens seizoen in de 2e klasse RSB, net als onze vrienden van Dordrecht 3 die zich in die klasse best aardig hebben gehandhaafd. Een goede mix lijkt dan wel aanbevolen.  Dat kan ook best doordat enkele leden zich bijzonder goed hebben doorontwikkeld dit seizoen. Wouter de Bruin en Rick Jelier zijn daarvan de goede voorbeelden. Zij plaatsen zich waarschijlijk moeiteloos voor Dordrecht 3 of misschien nog wel een stapje hoger. Thijs van Hoek gaat ook weer als vanouds, en misschien doet onze vers afgestudeerde microbioloog  MSc Martijn Rijneveen dan ook weer mee ? Erwin van Wingerden is ook meer waard dan zijn externe getal tot nu toe aangeeft, kijk maar eens naar zijn interne progressie.  Nou ja, de indeling van Dordrecht 3 en 4  is later dit jaar aan de extern wedstrijdleider uiteraard. Maar versterking van de gemiddelde Elo is voor Dordrecht 4 wel noodzakelijk om die 2e klasse te overleven, c.q. niet meteen weer na een mogelijk wat chagerijnig verlopend seizoen te degraderen.

Voor nu: breed lachen en de borst trots vooruit, goed gedaan mannen !!

Overzicht uitslagen dinsdag 21 maart:

   Dordrecht 4              1618 - 3-Torens 2               1345 7  - 1

1. Wouter de Bruin          1724 - Arjen Hofman             1618 0  - 1

2. Otto van Haren           1702 - Hans van der Burg             1  - 0

3. Arend van Grootheest     1657 - Patrick Smaal            1456 1  - 0

4. Wim van Noort            1747 - Cok van Grevenbroek      1559 1  - 0

5. Erwin van Wingerden      1437 - Hans Kunnen              1269 1  - 0

6. Gert Zwartjes            1595 - Jan Breugem              1374 1  - 0

7. Ton Hobe                 1548 - Giovanni Netten          995  1  - 0

8. Dick Groot               1530 - Jaysen Boedhram          1141 1  - 0

 

Resultaten seizoen per speler:

1.       Wouter de Bruin:            5 uit 7                   71%                      

2.       Otto van Haren:              4 uit 7                   57%

3.       Arend van Grootheest:               6 uit 7                   86%

4.       Wim van Noort:               5 uit 6                   83%

5.       Erwin van Wingerden:  3,5 uit 5                70%

6.       Ton Hobé:                          4,5 uit 7                64%

7.       Gert Zwartjes:                 5 uit 7                   71%

8.       Dick Groot:                        4 uit 6                   67%

Adrie van der Willigen 94 jaar, speelde nog twee keer mee als kopman, verloor beide partijen en helaas ging het ook echt niet meer. Fysiek gezien dan, met zijn scherpe aandacht voor de andere teamleden en hun prestaties was nog niets mis. Invallers waren slechts 2 keer nodig omdat we aanvankelijk met 9 personen waren.( inclusief de heer van der Willigen). Martijn Rijneveen won uit tegen SOF en Elroy Peters verloor uit in Spijkenisse.

Verslag: Otto van Haren

Naschrift van uw webmaster: Daarbij ook nog een compliment voor Otto. De verslagen van het vierde zijn steeds weer een genot om te lezen.