We have 1394 guests and no members online

Het eerste wint tegen Paul Keres 2 in eerste ronde KNSB!

Afgelopen zaterdag moest het eerste team opdraven tegen Paul Keres 2 voor de eerste wedstrijd in KNSB-klasse 2C. Door omstandigheden hadden we twee afmeldingen, Rene en Jacques konden niet. Wel was er ook een meevaller, FM Adel Omearat meldde zich een halve week voor de KNSB-ronde aan en kon meespelen.

Ton, die al gevraagd was als invaller, hoefde hierdoor toch niet mee te spelen. Gelukkig kwam hij later in de middag nog wel langs als toeschouwer. Andere invallers voor deze wedstrijd waren Marcel en Iwahn, die beide nauwelijks een verzwakking te noemen zijn. Paul Keres 2, de tegenstander, was ook niet op volle sterkte en had te maken met één invaller.

De wedstrijd begon voorspoedig. De tegenstander van Lennard overzag een zet waardoor Lennard na anderhalf uur pardoes een stuk voor kwam. Ook Adel had duidelijk voordeel en hij had, samen met Berend een klein plusje. De andere borden stonden min of meer gelijk. De eerste score kwam bij Mark, die na een goed behandelde opening een fout van zijn tegenstander direct afstrafte. Mark won een pion en daarmee meteen de partij. Lennard verzilverde daarna snel zijn punt waardoor we binnen twee uur spelen al met 2-0 voorstonden.

Het was toen al duidelijk dat we deze wedstrijd zouden winnen. Gesteund door toeschouwers Anton, Victor, Hans en de eerder genoemde Ton won Berend een typische Berend-partij. Na een aparte opening en een paar schijnoffers won Berend in de complicaties een pion. Hij kreeg een toreneindspel met een actievere koning, die Berend mooi won, 3-0. Hierna speelde Iwahn remise na een solide partij. Hij leek met zwart makkelijk gelijkspel te hebben bereikt en pakte een verdiende, degelijke remise. Rik, die een beetje onder druk leek te staan, kwam door een verkeerde keuze van zijn tegenstander onder de druk uit. Meteen deed Rik een sterk kwaliteitsoffer waarmee hij op slag voordeel behaalde. Hierna was het ‘een kwestie van techniek’. Rik speelde het goed uit en haalde daarmee de twee matchpunten voor Dordrecht binnen 4,5-0,5.

Marcel, die de hele partij zeker niet minder stond, bood hierna remise aan. Beide spelers hadden weinig tijd en in een complexe stelling werd de vrede getekend, 5-1. Piet en Adel waren hierna de laatste twee die bezig waren. Piet leek de hele partij met minder ruimte iets minder te staan. Hij kreeg een eindspel met ongelijke lopers en torens, waarmee hij nog steeds onder druk stond. Uiteindelijk werd deze druk te veel en verloor Piet, 5-2. Adel, stond de hele partij iets beter alleen na een lange partij was het voordeel verzand naar een gelijke stelling. Adel probeerde nog lang maar zijn tegenstander verdedigde adequaat waarna de eindstand op de borden kwam. Dordrecht is daarmee de eerste ronde van de KNSB voorspoedig doorgekomen, 5,5-2,5 in de lastige uitwedstrijd bij Paul Keres 2.

(verslag van Mark)

resized_d3100DSC_0145_3450.jpg

Schaak puzzel