We have 384 guests and no members online

Dordrecht wijst Stukkenjagers 2 terug: 4.5-3.5

In de aankondiging van de wedstrijd had ik spektakel voorspeld en dat is er ook gekomen. Verbazing bij de wedstrijdleider over de grote opkomst van supporters die de hele middag de wedstrijd hebben gevolgd en die tot de laatste seconden van de wedstrijd waar voor hun geld hebben gekregen. Na zeven uitslagen stond het...nee, laat ik bij het begin beginnen.


Zoals bekend, spelen we al drie ronden met minstens een invaller omdat Melvin zich even heeft teruggetrokken. Nu is dat vervelend, maar nog niet meteen dodelijk, want we hebben een aantal goede invallers uit het tweede. Als op woensdagmiddag ook Lukas laat weten dat hij, wegens familie-omstandigheden, helaas niet kan spelen, wordt het moeilijker. Nu moet een geplaagde teamleider op zoek naar twee waardige kandidaten. En het tweede moet vechten voor lijfsbehoud in de 1e klasse RSB dus Piet en Johan vallen uit als invaller. Ze zouden anders niet meer mogen meespelen in de laatste, allesbepalende wedstrijd van het tweede van aanstaande dinsdag. Maar de voorraad klasse-spelers van Dordrecht is nog niet uitgeput. Ton Slagboom wilde zich revancheren voor de onoplettendheid van twee weken geleden en Cor had aangegeven, indien nodig, best beschikbaar te zijn voor een invalbeurt. Nou...het was nodig!

De Stukkenjagers waren in ieder geval niet te laat: ruim voor 13.00 uur zaten 8 schakers uit het Tilburgse in ons clubgebouw te wachten tot wij eens kwamen opdraven. Ben en Mark waren druk in de weer om de repetitieruimte van Jubal om te toveren in een schaaktempel. Om iets over 13.00 uur werd de wedstrijd in gang geschoten. Drie van de onzen reden net de stad "al" binnen. Wij hadden onze opstelling een beetje omgegooid om de jagers op een dwaalspoor te leiden. Mijn indruk is dat dat best wel een beetje geholpen heeft.

Na een klein uurtje spelen zag het er trouwens niet naar uit dat het erg spannend zou worden. Ton had eerst een pion weggegeven op zet 4(?!) en die weer teruggewonnen, maar moest daarbij zoveel concessies doen aan samenhang van zijn overgebleven materiaal, dat het voor jager Storm leek op "shooting fish in a barrel". Op bord 1 speelde Rik een ongelukkige opening tegen Frans Konings. Hij wilde een bepaalde variant ontlopen, maar kwam van de regen in de drup. Hij verbruikte fors tijd, maar dat hielp allemaal niet, zijn stelling bleef bijzonder zorgwekkend. Bij de overige partijen stonden we min of meer gelijk, vaker minder (Cor, Wijnand) dan meer (Mark) trouwens. Bij Berend, Rene en Lennard was het voor mij moeilijk in te schatten. Als eerste verloor Rik. De dreiging van de penning van de dame was de druppel (0-1). De tweede uitslag kwam van bord 8, waar Wijnand zijn inmiddels bekende spelletje speelde.
Partij goed opzetten en daar lekker lang over doen. Op een gegeven moment stond er op beide klokken 01:01. Alleen bij Wijnand betekende dat 1 minuut plus 1 seconde. Bij zijn tegenstander 1 uur en 1 minuut. Maar in die situatie wordt Wijnand het meest gevaarlijk. Terwijl de seconden wegtikken gaat zijn hand naar een stuk, wel zetten, oh nee toch maar niet, nou toch maar wel of niet en net als de laatste seconden verstrijken toch maar wel doen. Met het huidige tijdcontrole systeem krijg je na elke zet weer dertig seconden en dus kan Wijnand dit eindeloos volhouden. Jasper Beukema maakte de fout door mee te gaan snelschaken en dat had hij niet moeten doen. Wijnand snoepte hem de kaas van het brood en won (1-1).
Een aantal andere partijen naderde nu ook de eindstreep. Cesar Becx zat op 2 tegen Berend in een partij die een beetje heen en weer golfde. Hij combineerde in de laatste zetten van de partij er op los en won Berends dame tegen een toren, loper en vrijpion. Een te snel uitgevoerd schaakje op c1 met de dame maakte een abrupt einde aan de partij. Berend hief het schaakje op met toren e1 waarmee hij ook de dame aanviel. Hij dreigde meteen ook mat op e8. 2-1 voor ons.
Ton had zijn verloren partij zolang mogelijk gered om de nul op een psychologisch goed moment te incasseren. Dat was nu het geval (2-2). Lennard had een vernietigende tegenzet van zijn tegenstander gemist en kon alleen nog maar rommelen, Cor stond 1 pion achter, Mark stond er 1 voor en Rene was in een eindspel beland met twee paarden en 4 pionnen tegen het loperpaar en 4 pionnen. De geleerden aan de bar hadden GM Heineken geraadpleegd en waren tot de slotsom gekomen dat het waarschijnlijk een kleine nederlaag zou worden met een kansje op 4-4. Maar ach...we waren toch al veilig, nietwaar?

Het rommelen bij Lennard mocht niet baten, hij verloor (2-3). Invaller Cor gooide er nog maar een pionnetje tegenaan om twee torens op de zevende rij te krijgen. Slim, want het leverde hem een prachtige remise op (2.5-3.5). Mark speelde tegenstander Erik Jan Colijn, het jongere broertje van Stefan Colijn (van de Pion) en daarom al vanaf de vroege schaakjeugd bekend onder de naam "mini-collie", tergend langzaam stuk. Met kleine middelen had Mark in het middenspel een pionnetje gesnackt en al stukken ruilend ging de extra pion naar de overkant. Daar kon die niet verder optrekken, maar hij hield wel de verdediging gebonden, waardoor de andere pionnen zwak werden. Toen die vielen viel ook het doek voor Erik Jan (3.5-3.5). En nu was er nog maar een partij bezig.
Rene met zijn boeiende eindspel, zou hij het remise kunnen houden? In een poging ruimte te scheppen voor zijn lopers, offerde Peter Huibers een randpion die Rene dankbaar in ontvangst nam. De ruimte kwam er, maar de Stukkenjager kon er niet veel mee aanvangen. Misschien was remise en 4-4 toch wel mogelijk. Maar Rene realiseerde zich dat er misschien wel meer in zat. Met subtiele pionzetjes en dreigende loperinsluitingen verbeterde hij zijn stelling. 4-4 was eigenlijk al in de pocket, maar kon het nog mooier worden? Zeker...na bijna zes uur spelen was het afgelopen. Rene had de overwinning binnen en daarmee beide matchpunten! Applaus steeg op uit speelzaal en de bar, die nog steeds goed gevuld was. Weer twee punten erbij, nu vierde. Helaas maken de koplopers ook geen fouten. UVS nog steeds 3 punten voor, Stein 1 punt en de Pion gelijk met ons.
Volgende wedstrijd is de uitwedstrijd tegen Veldhoven op 11 april.


De detail uitslagen:

T Dordrecht 2091 De Stukkenjagers 2 2074
1. Rik de Wilde 2205 Frans Konings 2261 0 1
2. Berend Eikelboom 2171 FM César Becx 2085 1 0
3. Rene Krul 2172 Peter Huibers 2123 1 0
4. FM Mark Timmermans 2347 Erik-Jan Colijn 2038 1 0
5. Cor Oliemans 1882 Roland Daamen 2027 ½ ½
6. Lennard den Boer 2039 Martijn Blom 2086 0 1
7. Ton Slagboom 1916 Karel Storm 2023 0 1
8. Wijnand den Dekker 1996 Jasper Beukema 1945 1 0
resized_d3100DSC_0148_3453.jpg

Schaak puzzel