Magnus en Mark: Een mooie combinatie om de woensdagavond mee door te brengen

Woensdagavond is voor velen van ons de meest vervelende avond van de week... Het duurt dan nog bijna een week voordat je weer de kans krijgt je nederlaag van gisteren recht te zetten of je opmars door de ranglijst te vervolgen. Zo niet echter op de woensdagavond van 8 februari 2017.

Schaakclub Dordrecht had, in samenwerking met de Dordtse cinema "De Movies", voor een heel leuk alternatief voor de Woensdagavond Blues gezorgd. Voor een heel schappelijk prijsje werden alle schaakenthousiasten getrakteerd op de film Magnus. Deze film is niet alleen voor schakers fascinerend. Het is een heel mooi opgebouwd verhaal over een familie van vader, moeder en drie kinderen, waarvan er eentje met een uitzonderlijk talent is geboren. Het is ontroerend om te zien hoe de kleine Magnus het moeilijk heeft op school omdat hij gepest wordt; hoe zijn vader hem altijd van heel dichtbij, maar nooit echt op de voorgrond, bijstaat en zijn zusjes er ook altijd voor hem zijn. Prachtige filmische beelden en een mooi opgebouwde spanning tijdens het kandidaten toernooi en de eerste match om het kampioenschap tegen Anand.

Maar om alvast wat in schaaksferen te komen had Mark vooraf een lezing gegeven over de fantastische eindspel techniek die Magnus al heel vroeg leek te hebben. Hij gebruikte daarvoor een partij, en in het bijzonder een eindspel van een partij, tegen Zbynek Hracek, een speler die ooit ook nog eens speelde in onze eigen snelschaak marathon. Met zijn ruime 2640 ELO puntjes toch ook geen koekenbakker zal ik maar zeggen.

Het vijfenveertig koppige publiek genoot ervan, zeker toen Mark aan het eind nog even wat mooie tactische partijstellingen van Magnus liet zien om te bewijzen dat hij niet alleen over een fabelachtige eindspel techniek beschikt.

Kortom, een bijzonder geslaagde avond, waaraan naast vele schaakliefhebbers van Schaakclub Dordrecht ook schakers van vele verenigingen in de omtrek goede herinneringen zullen overhouden.