Dordrecht 4 zet de eindsprint in: 6,5-1,5 winst thuis tegen Fianchetto 4.

Dinsdagavond j.l. ging het weer prima met het vierde. Met nog 2 wedstrijden te gaan staan we derde met helaas nog slechts een kleine kans op meer.
Na een wat kwakkelende start van het seizoen, is dit team onder de strenge, doch bezielende leiding van Erwin van Wingerden goed op stoom gekomen. We winnen nu alles met grote cijfers. Breed lachend, en voor de buitenwereld zonder enige twijfel aan eigen kunnen.

Hoewel we slechts derde staan met 3 verliespunten,  vanwege een onnodig gelijkspel in Spijkenisse (fout van Otto) en een tevens onnodig verlies thuis (andere , overigens minstens even schuldige daders, niet nader te benoemen) tegen de huidige koploper RSV Ivoren Toren 4 . Wij hebben de meeste bordpunten uit vijf ronden: 27 maar liefst. Concurrent,  en onze volgende tegenstander in een uitwedstrijd is Sliedrecht 4 . Zij verspeelden uit in Spijkenisse de tot dan nog ongeslagen positie. Zij verloren met 4,5 tegen 3,5 afgelopen vrijdag en staan nog op de tweede plaats. Gezien het feit dat wij naar Sliedrecht gaan op donderdag 23 februari, kunnen we hen misschien nog wel voorbij. Het kampioenschap lijkt echter wel verkeken, omdat we 3 punten achter staan op de Ivoren koplopers, die nog steeds de volle winst hebben na vijf ronden. Zij gaan minimaal ook nog 1 partij dik winnen is de verwachting.
Afijn, de partijen van afgelopen dinsdag dan maar. Kort samengevat, aan de eerste drie borden een gelijkspel, de overige 5 borden wonnen met 5-0. Konden we daar maar altijd voor tekenen, het zou zo maar tot glorieuze kampioenschappen kunnen leiden. Korte impressie van de partijen:
Bord 1: Wouter de Bruin is in een bloedvorm, ofwel ,hij bereikt binnenkort gewoon zijn ware speelsterkte. Ik zat naast hem, Wouter dacht ruim 13 (!!) minuten na over zijn antwoord op de witte zet 1: b4, als dat geen pure klasse is…Wouter kent de oerang oetang (Sokolski) niet, was het verweer, of in elk geval niet goed genoeg. Wouter spreekt zelf ´over een matige opening, vervolgens positioneel dichtgeschoven en met een aanval op de vijandelijke koningsvleugel, de aanval op mijn damevleugel gepareerd. Een paar tactische momentjes en een tegenstander die op mijn tijd speelde, zorgden voor de winst`. In de top tien staat onze Wouter samen met een andere Wouter van RSV (what’s in a name ?) met 4,5 uit 5 bovenaan met een TPR van maar liefst 2050.
Bord 2: Otto van Haren: ik trof een tegenstander die uitermate goed op de hoogte was van de sjablone siciliaanse zetten voor zwart in de opening. Zodanig zelfs dat er nergens een voordeeltje te behalen viel voor wit. Na een aanbod van de ietwat markante tegenstander om 20.30 uur (!!) al een keer te hebben afgeslagen in de hoop op meer voor het team, kon Otto op een gegeven moment niet veel anders dan zelf remise aan te bieden. Het stond toen echter al wel 3-0 met kans op (veel) meer bij het langslopen van de rest van de partijen. Achteraf heeft aandachtige observator, en onze goede vriend Thijs van Hoek, nog even bewezen dat we best gemakkelijk met een half punt minder hadden kunnen winnen bij het per sé naar winst willen forceren van Otto’s stelling…….
Bord 3: Ton Hobé: Ton stond, en staat nu nog steeds,ook in de top 10 van deze klasse qua prestatie, maar had dinsdag een zeer moeilijke avond tegen een Belgische tegenstander. Awel zunne, niet te lang aan terugdenken menneke Ton, ge staat juust nog steeds met 3,5 uit 5 op een zeer schoon plekske met 1657 ELO prestatie. Ton verloor dus, wel als enige helaas,  van een erg goed spelende tegenstander.
Bord 4: Arend van Grootheest: Tja, Arend onze bloedeigen voorzitter, speelt extern zeer geconcenteerd en daardoor dus ook heel goed. Hij had, gaf hij door,  een plan met druk zetten op de vijandelijke koningsstelling, en als afleiding druk over de c lijn. Wie wil dat niet, vraag ik u dan ? Ook Arend vinden we terug op de vijfde plaats in de top tien van deze klasse met een prima 4 uit 5 met een TPR van 1772. Suggesties van omstanders, na afloop,  voor een snellere winst met het opschuiven van pion d5 werden door Arend minzaam, en zoals altijd vriendelijk lachend, maar tevens vrij meedogenloos verworpen en weerlegd.
Bord 5: Wim van Noort: Wim had een makkie dinsdagavond, kwam al snel materiaal voor en de winst kwam nergens in gevaar. Heeft momenteel een groot intern-extern verschil, gelukkig voor het vierde team is dit in het voordeel van de externe prestaties. Met 3 uit 4 presteert Wim best goed  op 1700 en een beetje.
Bord 6 Erwin van Wingerden: Erwin geeft door dat hij een solide partij heeft afgeleverd, waarbij wit elke kans nam om af te ruilen, dat lijkt op de Fianchetto teamstrategie bij bord 2. Erwin kwam met zwart echter steeds beter te staan, zeker na een pionwinst. Na enig maoeuvreren pakte Erwin’s tegenstander ook nog een vergiftigde pion, hetgeen leidde tot een een kwaliteit en een pion voor. Hier gaf de tegenstander van Erwin maar op. Erwin, de captain,  heeft met 2,5 uit 3 partijen een prima TPR van ruim boven de 1600.
Bord 7: Dick Groot: gelukkig won Dick weer eens met een partij uit 1 stuk. Steeds beter gestaan, nergens in gevaar geweest, en met 2 uit 4, doet Dick het nu ook prima: hou vast  nu Dick!!
Bord 8: Gert Zwartjes: onze ex-voorzitter is vanuit erg goede stellingen nog wel eens te vredelievend. Waarschijnlijk komt dit door het zeer sociale , maar ook wel wat bejaarde Klokkelaergevoel. Daar, in die Klokkelaercompetitie,  staat Gert nu wel bovenaan, maar daar worden af en toe partijen vanwege het goede gevoel en onderlinge warmte, brrrr,  maar remise gegeven. Dit in tegenstelling tot de vaak botte en bloedige oorlog, waarin de gemiddelde schaker van onder de 65 jaar zich doorgaans bevindt. In deze externe partij waren hier ook wel weer voortekenen van, maar Gert had zoveel voordeel (langere tijd een toren meer), dat de winst ook hier, en voorwaar nu niet eens met tegenzin, werd binnengeroeid. Einduitslag dus 6,5 tegen 1,5.
Op naar Sliedrecht uit teamleden !!!. Komende tijd gaan we op ruim tijd naar bed, en elk vrij moment bestudeert u als vanzelfsprekend, zowel de Zwarte-,  als de Witte Leeuw. Veel meer dan die roofdieropening  weten ze in ons bevriende baggerdorp goedbeschouwd niet. Dat mag namelijk niet van het opperhoofd en (mede) erfgoedhouder en auteur van die opening , Jerry van Rekom, voorzitter van Sliedrecht. Probeer de lekkere belgische biertjes daar pas na winst te nuttigen, en de door mij persoonlijk ervaren Sliedrechtse vriendelijkheid,  pas na de gunstige afloop te retourneren !!!
Otto van Haren