Pascal 2 - Dordrecht 3

Mooi verslag van Anton de Maertelaere: "Het is maar een klein eindje, dus we waren heel erg vroeg in Papendrecht. Tijd genoeg voor een eerste bakje koffie en het uitdokteren van kaarten/bonnen/pinnen-betaalsysteem van de aanwezige bar. Een van de eerste die we tegenkwamen was oud teamgenoot Peter Schot. Die is in de coronna-periode verhuisd en is nu een pascaller. Er was een late uitvaller maar in de vorm van Michiel vonden we een goede vervanger die het niet erg vond om op bordje 1 plaats te nemen".

 

De wedstrijd begon niet goed. Al vrij snel overzag Niels een aftrekschaakje in het begin van het middelspel en omdat dit een dame zou kosten gaf hij op. Dit was de voorbode van een inhaalrace die rest van de avond zou duren. Michiel op bord 1 kweet zich goed aan zijn taak en scoorde een solide remise. Hans kreeg een benko-gambiet tegen en kwam onder druk te staan over de a-lijn. De problemen stapelde zich zodanig op dat hij moest opgeven. 2 punten achterstand. Gelukkig kon ik zelf vlak daarna onze eerste overwinning laten noteren. Mijn tegenstander liet zijn zwartveldige loper afruilen tegen een paard in mijn siciliaanse draak. Dat zwarten-velden-voordeel kon ik omzetten in een goede aanval en een overwinning. Even later kreeg Ton een remisevoorstel dat hij afsloeg gezien de stand van dat moment. Edward had een volledig dichtgeschoven stelling waar geen enkel leven meer in zat. Deze remise was onvermijdelijk. Bij Lennart was niet veel materiaal meer op het bord en ook hij besloot met remise genoegen te nemen. Nog steeds een punt achterstand.

Ton was blijven doorspelen en had in de tussentijd een pionnetje verspeeld. Toch werd kort daarna tot remise besloten omdat beide geen mogelijkheden zagen om verder te komen in een dichtgeschoven stelling. Het moest dus van Teus komen. Hij was niet lekker uit de opening gekomen, had wel de eerste schermutselingen overleefd, maar stond een pion en later zelfs twee achter. Zijn enige voordeel: zeer actieve stukken. Door met zijn dame alle stukken van zijn tegenstander bezig te houden en zijn eigen pionnen langzaam naar voren te dirigeren kwam hij steeds beter te staan. Uiteindelijk bezweek zijn tegenstander. Teus ruilde op het juiste moment de dames en de promotie van zijn pion was daardoor niet meer tegen te houden. De inhaalrace was op het nippertje gelukt. 4-4 eindstand.

Bijkerk, M. (Michael) 1633   Veen van der, D.M. (Michiel) 1572 ½ - ½
Speksnijder, A. (Arie) 1501   Hobe, C.A. (Ton) 1551 ½ - ½
Prins, A. (Arie) 1450   Schreuder, P.J. (Hans) 1630  1 - 0
Jong de, G.C. (Gerrit) 1419   Maertelaere de, A.P.F. (Anton) 1577  0 - 1
Penning, H. (Henry) 1410   Slotboom, T. (Teus Sr) 1567  0 - 1
Punt, T. (Theo) 1361   Verhaar, N.J. (Niels) 1433  1 - 0
Stabij, A.A. (Ad) 1360   Vries de, E.B.N. (Edward) 1178 ½ - ½
Kemper, L. (Louis) 1279   Poort, L. (Lennart) 800 ½ - ½

PASCAL 2

1427

 

Dordrecht 3

1414

  4-4