Mark plaatst zich voor het NK 2021 in Hoogeveen

Afgelopen weekend was er een hoop moois te zien op het internet. Zeker als je een schaakliefhebber bent. Voor het Nederlands Kampioenschap van dit jaar werd een nieuwe formule bedacht waarin plaats is voor 4 spelers die zich via de regional bonden konden kwalificeren. Mark kwam uit namens de RSB.

Het kwalificatie toernooi was zaterdag en zondag. 11 ronden met rapid tempo moesten worden afgewerkt om te komen tot de namen van de spelers die mogen meedoen. Zwaar favoriet was Thomas Beerdsen en Mark mocht gelijk in de eerste ronde tegen hem aantreden. Na een spannende pot, waarin Mark steeds wel had moeten verdedigen, leek hij zich net een beetje aan de druk te hebben ontworsteld, toen Thomas met een verwoestend tussenschaakje de stelling ineen deed storten. Achteraf bleek dat de enige verliespartij. Niet dat het allemaal verder heel soepel ging. De mensen die hebben gekeken moeten op verschillende momenten geen cent meer hebben gegeven voor de kansen van Mark, maar steeds bleef hij naar compensatie zoeken en tegenkansen creeeren. En steeds sleepte hij er een remise of in een aantal gevallen meer uit. In de laatste ronde moest Mark wel winnen om bij de top 4 te eindigen. De opening mislukte een beetje en stukje bij beetje kwam hij minder te staan. Dan nog maar een pion op de h-lijn offeren en kijken of daar nog wat te halen valt. En jahoor, kleine matdreiging die simpel te verdedigen leek, maar dan een pionnetje naar voren en .... oeps.... nog een matdreiging en een toren die opeens instaat... en daarmee eidigde Mark op de 3e plek en kreeg hij een uitnodiging voor de eerste knock-out ronde van het NK op 15 16 en 17 oktober in Hoogeveen.
Het was voor de kijkers al spannend, laat staan voor de spelers.

Op het komende NK moet Mark 2 partijen spelen tegen GM Hugo Ten Hertog (ELO 2519), één op vrijdag en één op zaterdag. Als het dan nog gelijk staat, dan volgt nog een tiebreak. Mocht Mark deze ronde doorkomen, dan wacht in de volgende ronde (wéér Knock Out) GM Eric van den Doel.

De einduitslag van het kwalificatie toernooi was:

Knipsel