D2 (KNSB) in grote degradatiezorgen

In de 7e ronde van de KNSB-competitie heeft D2 (KNSB) een onnodige nederlaag met 3.5-4.5 geleden tegen mededegradatiekandidaat Paul Keres 4 uit Utrecht. Tevoren was gehoopt op een overwinning om de kansen op klasse behoud in eigen hand te houden. Helaas mocht dat niet zo zijn.  Per bord volgt hier een kort resume over de gang van zaken.

 

Bord 1: Ton greep in een gelijke stelling mis (les: op je handen zitten!) waardoor hij in een verloren positie kwam. Hij kon het tij niet meer keren.

Bord 2: Piet bereikte een goede remisestand. Helaas zat er niet meer in.

Bord 3: Peter heeft lang moeten vechten om een goede stelling in winst om te zetten. Hij was het laatste klaar, maar had toen wel gewonnen.

Bord 4: Marcel kon helaas een goede stelling niet in winst omzetten. Hij moest berusten in remise.

Bord 5: 
Victor speelde een mooie partij. Hij kon in een stelling met tegengestelde rokades een aanval inzetten op de witte koning. Uiteindelijk konden de matdreigingen door de tegenstander van Victor niet meer gepareerd worden. Een goede overwinning van de tovenaar uit Wielwijk.

Bord 6:
Johan kwam goed uit de opening, maar kon in het middenspel de juiste voortzetting niet vinden. Daarna stond zijn tegenstander beter. Na de tijdcontrole speelde die onnauwkeurig verder. Johan kon toen een redelijk gelijke stand bereiken. In verband met de stand in de wedstrijd probeerde Johan het onderste uit de kan te halen. Maar het lukte niet meer. Remise was het gevolg.

Bord 7:  Rick had deze keer geen verweer tegen het overwicht dat zijn tegenstander kreeg. Hij stribbelde nog tegen, maar kon verlies niet voorkomen.

Bord 8:
Kees dacht het punt al binnen te hebben toen hij een stuk tegen een pion won. Natuurlijk had hij moeten winnen, maar helaas overzag hij een familieschaak waardoor hij een dame verloor.  Een dramatisch einde van een verder goed gespeelde partij.

Gedetailleerde uitslagen:

Slagboom, T. (Ton)        -    Corneth, E. (Erik)                    0 - 1

Pluymert, P.W. (Piet)      -    Dijksterhuis, R. (Rolf)             ½ - ½

Oevelen van, P. (Peter)  -    Veldhuijsen, K. (Klaas)             1 - 0

Pluymert, M.M. (Marcel) -    Hageman, G.M.J. (Ger)          ½ - ½

Blommestein van, F.A.V. (Victor)  Bollaart, J.A.L. (Jeroen)   1 - 0

Griend van de, J. Johan)    -    Velker, W. (Wim)               ½ - ½

Jelier, R. (Rick)                -    Oosten van, J. (Jaap)           0 - 1

Hoff van 't, C.D. (Kees)     -    Visser, W. (Wouter)             0 - 1

Gemiddelde Rating: 1838      Gemiddelde Rating:   1834 3½-4½

De eindstand werd dus 3.5-4.5. Degradatie kan nog wel worden voorkomen. Maar dan moeten wel punten worden gescoord en moeten de concurrenten punten verliezen.

Johan van de Griend, teamleider