Erelid Jan Flach overleden

Vandaag bereikte ons het trieste bericht dat afgelopen vrijdag ons erelid Jan Flach op 85-jarige leeftijd is overleden.

Na een lange tijd in Zuid-Afrika te hebben gewoond, werd Jan begin jaren 70 van de vorige eeuw lid van schaakclub Dordrecht.  Het schaakspel boeide Jan wel, maar toch had hij vooral de gave om mensen enthousiast te maken voor de sport. Zelf speelde hij niet of nauwelijks een partij.  Hij hield zich vooral bezig met het besturen van de club. Eerst, van 1975 tot 1983, als wedstrijdleider intern en later, van 1979 tot 1988, als voorzitter. In die periode groeide de club tot meer dan 150 leden! In 1978 speelde Jan een centrale rol bij de festiviteiten rond het negentig jarig bestaan van Dordrecht en in 1988 was hij de drijvende kracht achter de organisatie van het eeuwfeest van schaakclub Dordrecht.

Kort na het eeuwfeest in 1988 liet zijn gezondheid het niet meer toe om actief te zijn voor de club. Dat weerhield hem er echter niet van om de jaarlijks de algemene ledenvergadering te bezoeken en daar zijn bijdrage te leveren aan het beleid van de club. Voor zijn verdiensten voor de club werd Jan  benoemd tot erelid.

Nog maar enkele weken geleden zocht een delegatie van het bestuur Jan op in zijn nieuwe appartement in de Prinsemarij. Ondanks zijn steeds slechter wordende gezondheid had hij toen nog steeds volop belangstelling voor het reilen en zeilen van de  club.

Wij wensen de familie en vrienden van Jan veel sterkte toe met dit verlies.

Jan Willem Versloot

secretaris