We have 1391 guests and no members online

Prachtige overwinning van Dordrecht 1 op Eindhoven: 5-3

Zaterdagmiddag om 13:00 uur begon de wedstrijd die al vanaf het begin van het seizoen gezien werd als een sleutelwedstrijd voor de kansen van ons team in de tweede klasse. Als we goed partij tegen deze tegenstander zouden kunnen geven, dan zouden we het wel redden in de tweede klasse.

 

Het begon met een grote teleurstelling: Het team van Eindhoven liet, nadat we de bordindeling hadden ingeleverd bij de scheidsrechter, weten dat ze maar met 7 spelers zouden aantreden en dat bord 1 onbezet zou blijven. Iets dat al lang bekend was bij de teamleider. Mark kreeg een reglementair punt, maar dat was natuurlijk niet waarvoor hij de afgelopen week bezig was geweest. Voorbereiden op Bas van de Plassche, een spannende partij spelen, bezig zijn met de wedstrijd met het hele team. Er was ook niets meer aan te doen en de temperatuur in de speelzaal leek meteen 10 graden te zijn gezakt.

Het leek alsof onze spelers getergd waren en zonder uitzondering kwamen ze overtuigend uit de startblokken ondanks de indrukwekkende ratingverschillen in ons nadeel. Alleen Berend had een voordeel van 9 ELO punten ten opzichte van de jeugdige Ankit Majhi.

Dan de partijen: Lukas speelde op het tweede bord een goed opgezette partij tegen de Franse Julien Sohier. Hij had de hele partij door een goede stelling met ruimtevoordeel. Rene moest een  ratingverschil van 260 punten overbruggen. Hij speelde solide, maar werd in de tweede helft van de middag langzaam aan de verdediging ingedrukt. Bij Berend is zijn onvoorspelbaarheid voorspelbaar. De kansen leken steeds heen en weer te schommelen totdat zijn tegenstander plotseling een heel sterke voortzetting miste in een curieuze stelling. Lennard (2090) nam het op tegen de enige IM in het gezelschap: Frans Kuijpers (2224). Hij zette zijn partij solide op en stond gedurende de eerste 40 zetten prima. Wijnand (2004) speelde een bijzonder knappe partij (zie hieronder) waarbij hij heel actief spel ontwikkelde. Voor het publiek is zo'n partij niet alleen spannend omdat je toch niet helemaal zeker weet of het allemaal wel klopt, maar ook de laatste 300 wegglippende seconden maakt het bijna te spannend om naar te kijken.  Tegenstander FM Fred Hallebeek (2175) zette zijn partij wat traag op en werd resoluut door Wijnand afgestraft. Op Bord 7 speelde Melvin (1920) tegen Jos Sutmuller (2191). Jos offerde een pion voor voorsprong in ontwikkeling. Melvin incasseerde en bleef steeds op de been met de pion voorsprong.  Op het achtste bord speelde Dirk (1959) tegen Jan Cox (2045). Ook Jan offerde een paar pionnen voor de aanval maar zag ze niet meer terug.

Na het reglementaire punt was Wijnand het eerste klaar (2-0) na een paar mooie kracht-zetten. Lukas besefte dat zijn ruimtevoordeel net niet genoeg zou zijn voor een winstpoging en kwam remise overeen (2.5-0.5). Berend miste een remisevariant en moest een paar zetten later opgeven (2.5-1.5). Met een aantal plus-remise stellingen en een moeilijk ogende stelling (met een vrije a-pion) bij Rene leek een matchpunt toch mogelijk. Op dit moment kreeg Dirk remise aangeboden. Hij stond 2 pionnen voor in een heel moeilijk te af te breken stelling met pionnen en lopers van ongelijke kleur. De deskundigen waren het er niet over eens of deze stelling nu wel of niet gewonnen was, maar verliezen kon hij in ieder geval niet meer. Dirk ging in de denktank... Intussen overleefde Rene de kritieke stelling door een prachtige verdedigende zet. De dames werden geruild en de vrijpion geneutraliseerd. Er werd tot remise besloten, hij stond in de eindstand zeker niet minder! (3-2). Ondanks een partij lang verdedigen tegen initiatief en tijdnood was Melvin overeind gebleven. Nog steeds had Jos Sutmuller het initiatief, maar remise leek voor Melvin bereikbaar. Totdat Jos een enorme bok schoot. Alle toeschouwers zagen het aankomen, maar Jos niet: g3-g4 leek zo leuk, maar het vorkje van Melvin wat erop volgde kostte de kwaliteit en de partij. (4-2) Na deze ontwikkelingen  kwam Dirk uit de denktank en besloot de remise aan te nemen waarmee hij de matchpunten veilig stelde! Dat is nog eens teamwork (4.5-2.5).

Hierna was alleen de partij van Lennard nog bezig. De sluwe Frans Kuijpers schoof en schoof met paard en toren door de stelling van Lennard. De laatste zag zich gedwongen om zijn toren te laten opsluiten op g7. Het leek te gaan eindigen in een zeeslang waarbij Lennards toren gevangen stond op g7. Om iets voor 19:00 uur werd Lennard beloond met een half punt waardoor de eindstand op 5-3 werd bepaald. De teamleden van Frans lieten nog even fijntjes zien hoe Frans wel degelijk had kunnen winnen....

Het was een mooie middag voor het talrijke publiek en voor het team, ondanks het vervelende begin...

We staan nog steeds 4e, met 6 punten. We moeten in de volgende wedstrijd tegen de koploper, maar in deze vorm hoeven we voor niemand bang te zijn. Daarna volgen nog 3 ronden tegen de huidige nummers 8, 9 en 10. In deze klasse zijn geen zwakke teams, dus dat zegt nog niet alles, maar zeker is dat we een reuzenstap hebben gezet naar een goede klassering in de 2e klasse van de KNSB.

 

Detailuitslagen:

1. FM Mark Timmermans 2321 NO   1 0 Regl.
2. Lukas van der Linden 2235 Julien Sohier 2253 ½ ½
3. Rene Krul 2131 FM Bas van de Plassche 2391 ½ ½
4. Berend Eikelboom 2145 Ankit Majhi 2136 0 1
5. Lennard den Boer 2090 IM Frans Kuijpers 2224 ½ ½
6. Wijnand den Dekker 2004 FM Fred Hallebeek 2175 1 0
7. Melvin Holwijn 1920 Jos Sutmuller 2191 1 0
8. Dirk Pulles 1959 Jan Cox 2017 ½ ½
resized_d3100DSC_0148_3453.jpg

Schaak puzzel