We have 1464 guests and no members online

Zelfs elftal Dordtenaren bij Tata !

Het eerste sportieve resultaat bij Tata Steel chess in Wijk aan Zee is van Kees van 't Hoff (2 uit 3 tweede prijs) en John van de Laar (zelfs eerste prijs met 2 uit 3). Op de site van het toernooi is te zien dat nog meer schakers uit de kring van Dordrecht dit weekeinde al in actie zijn geweest.

Aandacht is er ook voor een record in de geschiedenis van schaakclub Dordrecht. Een
elftal van de vereniging doet mee aan het internationale Tata Steel chess in de badplaats Wijk aan Zee. In het verleden was het in Nederland wereldberoemd als het Hoogoven-schaaktoernooi.

Bestuurslid van sc Dordrecht, Ton Slagboom, is blij met het record, maar is niet helemaal verbaasd. ,,Het schaken groeit en bloeit weer in Dordrecht en omgeving. De mensen hebben er zin in om meer te doen dan alleen actief te zijn op hun eigen club dag bij Dordrecht, de Willige
Dame of de Klockelaer". Slagboom geeft als schaakpromotor bewust een opsomming van de schaakorganisaties, die de sport dienen.

Zo zal Dordrecht 130 jaar eigen clubhistorie begin mei luister bij zetten met een schaakreis naar de partnerstad van Dordrecht, Hastings! De banden op schaakgebied werden al zeventig jaar geleden in Engeland gelegd door schakers zoals Van Donk en Hoogendoorn die in Hastings al successen boekten. Als kampioenen van de stad Dordrecht werden zij speciaal uitgenodigd.

Volgens de moderne schaakvisie gaat het bij de schaaksport meer dan alleen denken. ,,Schaken is meer dan schaken, maar ook gezellig", aldus Slagboom, die ook de denksportbelangen heeft behartigd in de gemeentelijke sportraad.  Vanuit die deskundigheid is Slagboom ook lid van het Programma Beleids Orgaan (PBO) van de lokale omroep RTV Dordrecht.
Slagboom geeft ook lezingen - op verzoek - over de schaaksport. Volgens historisch onderzoek is de sport al vanaf ergens 1847 zichtbaar is in de binnenstad van Dordrecht. Café Central aan het Scheffersplein was een bekende plek. Zo werd in een sfeer van een sociëteit ook de basis gelegd voor schaakclub Dordrecht dat 29 februari 1888 als geboortedatum heeft.  De Willige Dame heeft 1983 als geboortedatum en de Klockelaer is bijna veertig jaar oud als enige dagclub op het eiland van Dordrecht. Schaken kent verschillende vormen.

De elf schakers van de vereniging komen in Wijk aan Zee in verschillende toernooivormen uit, zoals de tienkampen, de vierkampen en het kampioenschap voor journalisten.

Kees van 't Hoff, Johan van de Griend, Henk Timmermans, Arie van Heeren, Jacques Hennekes, Iwahn Apon, Joop de Jong, John van der Laar, Wouter de
Bruin, Cor Oliemans en Hans Berrevoets komen minstens drie partijen en soms zelf twaalf keer achter het schaakbord in actie. De speelzaal is de rest van het jaar sporthal de Moriaan en voor de schaaksport in januari geheel omgebouwd. Vanaf 1938 bestaat het internationaal toernooi al en op schaakgebied heeft het wereldfaam. De resultaten van de Dordtse spelers worden op de voet gevolgd door Tomsschaakboeken.nl en op de website van schaakclub Dordrecht. Volgens Slagboom is internet voor de schaken een zeer belangrijk communicatiemiddel want wereldwijd worden de partijen van de grootmeesters in Wijk op Zee op de voet gevolgd.

Hans Berrevoets

PS: Woensdag middag spelen de Tata toppers in 'Beeld en Geluid'  te Hilversum.

 

 

resized_d3100DSC_0141_3446.jpg

Schaak puzzel