We have 265 guests and no members online

Dordrecht bekert door na snelschaakbarrage

U hebt wellicht een viertal eerste team-leden gemist op de laatste clubavond; Mark, Lennard, Jacques en Rik hadden namelijk heel wat andere dingen te doen dan mee te spelen in de interne competitie; een bekerwedstrijd tegen schaakclub De Giessen en Linge!

Zes jaar geleden moesten wij ook al in Giessenburg spelen tegen het lokale team, dat toen nog Regiohakkers heette. Die bekerwedstrijd was er één om te vergeten: we werden afgedroogd. Rik speelde toen bij de tegenstander, gelukkig speelde hij deze keer met ons mee.

Omdat Rik had gevraagd om op bord 4 te spelen, was de opstelling een beetje gehusseld. Mark zat op 1 en moest tegen CM Andries Dekker. Zes jaar geleden werd Mark in een interessante partij nog verslagen, deze keer was het omgedraaid. Na een goede opening had Mark al een voordeeltje en nadat er ook nog een pion werd gesnoept was het eigenlijk al klaar. Een mooie slotcombinatie en we stonden met 1-0 voor. Op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht, Jacques leek gewonnen te staan met materiaal voor terwijl er bij Lennard of Rik vast nog wel een half punt behaald zou worden.

Toen kwam de tijdnood. Lennard, op 2, leek aanval te hebben alleen hij had wat zwakke pionnen. Op het moment dat zijn tegenstander, Henk Boot, deze aanval op een mooie manier afsloeg viel de stelling van Lennard in elkaar en moest hij opgeven, 1-1. Jacques, op 3, had op dat moment een eindspel bereikt tegen Jaco Vonk waarin hij met Toren+pion tegen Paard+pion de betere kansen had. Heel simpel was het niet, maar Jacques tikte het goed uit en we hadden in elk geval een gelijkspel in de normale partijen, 2-1 voor Dordrecht. Rik zat op 4 te ploeteren in een eindspel tegen Tim Schakel, hij stond een pion achter in een toreneindspel. De activiteit van de vrijpionnen van de tegenstander werd te groot en Rik kon niet voorkomen dat er één zou promoveren. Hij gaf op en het werd snelschaken!

Vanwege de ‘wegstreepregel’ had Dordrecht wel een voordeel bij het snelschaken, als het snelschaken gelijk zou eindigen zou Dordrecht doorgaan naar ronde 3. Er werd met verwisselde kleuren en een tempo van 3 minuten + 5 seconden (per zet) gespeeld en onder bemoedigend oog van supporters Ben, Ton, Victor en Hans hadden wij hoge verwachtingen van deze snelschaakbarrage. Dit bleek niet onterecht, Mark stond na een chaotische partij gewonnen en na één hachelijk moment won hij snel. Jacques stond echter verloren in een eindspel, daar tegenover stond Lennard een kwaliteit voor in een eindspel en Rik leek ook niet minder te staan. Ook het snelschaken leek op 2-2 uit te mondden - wat goed genoeg zou zijn voor Dordrecht - totdat de tegenstander van Jacques zichzelf schaak liet staan en we met 2-0 voor stonden. De wedstrijd werd gewonnen en de overige partijen werden snel remise gemaakt, het snelschaken werd dus gewonnen met 3-1 en Dordrecht is door naar ronde 3 in de KNSB-bekercompetitie.

(Verslag Mark)

resized_d3100DSC_0142_3447.jpg

Schaak puzzel