We have 430 guests and no members online

Mark voor de tweede keer kampioen van de Alblasserwaard

Op zaterdag 18 april was er een flink aanbod van schaaktoernooien. Belangrijkste daarin was misschien wel het Snelschaakkampioenschap voor clubteams in 's Hertogenbosch. Toch was het gezellig druk in centrum Havik in Sliedrecht.

48 spelers, waaronder maar liefst 7 spelers van onze club hadden de weg naar de speelzaal gevonden. Later op de dag kwamen ook Ben en Ton de spelers nog aanmoedigen. Het is altijd een gezellig toernooi met een ietwat curieuze formule. De groepen worden op sterkte ingedeeld, met uitzondering van de groepen A en B. Die zijn ongeveer even sterk. Dat heeft het leuke effect dat het kampioenschap wordt bepaald door een beslissend potje tussen de winnaars van groep A en B. In groep A speelde Mark, in groep B Rik en Johan. Hoogste ratinghouder in groep B was Jan Jaap Jansse, die al vele jaren in de finale van dit toernooi stond. Ook vorig jaar toen hij de titel aan Mark moest laten.

Dat het een gezelligheidstoernooi betreft is duidelijk als je het speelt: iedereen kletst met elkaar, analyseert na en het is rumoerig. Maar ook als je hoort dat zelfs titelhouders remise geven als ze vinden dat de stelling remise is: zelfs als hun tegenstander nog maar 4 seconden heeft en hijzelf nog 3 minuten. Het was het enige halfje dat Mark afstond, tot hij in de laatste ronden remise kreeg aangeboden van zijn enige en naaste concurrent (Arjen van der Leij).

Jan Jaap had de concurrentie al eerder afgeschud. Hij werd eerste in de B-groep met 2 punten voorsprong op Rik. Vandaar dat de finale dezelfde was als vorig jaar. In een heel mooi partijtje werd Jan Jaap teruggewezen en kon Mark zijn naam, voor de tweede keer, op de beker laten graveren.

Hierna volgde de prijsuitreiking. Er stonden ongeveer 50 prijzen in natura op tafel en alle deelnemers mochten een prijs uitzoeken. Een beetje verrassend is wel dat die prijsuitreiking in omgekeerde volgorde plaatsvindt. Dus als eerste werd de laatst ge-eindigde speler van het toernooi de mogelijkheid geboden een mooie prijs uit te zoeken. De spelers van de beide hoofdgroepen kwamen als laatste aan de beurt om te kiezen tussen een tubetje muggenzalf of een pak koffie. In ieder geval werkt het flink nivellerend.

Afijn, het was bijzonder gezellig en er werd door de Dordtenaren met bijzonder veel plezier teruggekeken op een leuke schaakdag.

Dan nog even de eindresultaten:

Groep 4:
Peter Fafie op plaats 5/6 met 3.5 uit 7
Aart Harms op plaats 2/3 met 4.5 uit 7

Groep 3:
Henk Barends op plaats 4/5 met 3.5 uit 7

Groep 2:
Hans Schreuder op plaats 3/4 met 4 uit 7

Groep 1:
Adri Timmermans op plaats 2 met 5.5 uit 7

Hoofdklasse B:
Rik de Wilde op plaats 2 met 4.5 uit 7
Johan van de Griend op plaats 4/5 met 3.5 uit 5

Hoofdklasse A:
Mark Timmermans op plaats 1 met 6 uit 7. Tevens kampioen na titelmatch met Jan Jaap Jansse

U kunt trouwens nog een ander verslag lezen en foto's bekijken op de site van Tom van Bokhoven (klik hier) en op de site van de RSB (klik hier).

 

resized_d3100DSC_0135_3440.jpg

Schaak puzzel