We have 720 guests and no members online

Belevenissen tijdens het weekend in Nancy

Zaterdagmorgen 21 februari 2015. De kerkklokken van de kathedraal van het slaperige provinciestadje Nancy beieren er lustig op los. Gistermiddag zijn Mark, Eva en ik hier om 16:00 uur aangekomen, in voorbereiding op een spannend schaaktoernooi. Zaterdag wordt er snel geschaakt, zondag wordt er rapid gespeeld met 15 minuten + 5 seconden per zet.

Maar we hebben vrijdagmiddag eerst de stad een beetje bekeken. Een klein centrum met vele kerken (o.a. Cathedrale de Notre Dame d'Annonciation), pleinen (o.a. Place Stanislaus), poorten (o.a. Porte de Creffe) en veel, heel veel restaurantjes. Dus even voorbereiden met een goede maaltijd. En als je in Frankrijk bent dan ga je naar een... juist ja, Ierse pub met 'Fish and Chips', een glaasje ranja of twee en daarna vroeg naar bed.

Zaterdagmorgen, na een stevig ontbijt, weer een wandeling gemaakt op zoek naar wat foto-momenten. Ondanks de koude (5 graden) en de zware bewolking was het aangename tijdsbesteding.
Mooi fruitstalletje in "les Halles"Place Stanislaus

Maar dan werd het toch langzaamaan tijd om naar de speelzaal te gaan. Wij kwamen tenslotte niet om de toerist uit te hangen. Terwijl Marks vriendin zich met een gezonder tijdverdrijf bezighield, ze verkende nog een stuk van de stad al hardlopend, gingen wij op jacht naar wat scalpen.

Tussen 15:00 uur en 20:30 uur werden er 11 ronden gespeeld van 4 minuten met een increment van 2 seconden. Het deelnemersveld was sterk met o.a. 11 grootmeesters. Zowel Mark als ik moesten er een beetje inkomen, maar na een mooie eindsprint, waarin Mark het nog moest opnemen tegen Frankrijks sterkste schaakster GM Marie Sebag (remise) sprokkelde hij zich naar de twaalfde plek op de ranglijst met 8 uit 11, een TPR van 2300. Het leverde een ratingprijs op.

Ikzelf bleef net boven mijn rating met 6.5 uit 9 en een TPR van 1962. Het leverde een mooie 45e plek van de 156 deelnemers.

Voor een overzicht van het deelnemersveld en de eindstand van het Blitz toernooi: "Klik hier"

Voldaan keerden we terug naar het hotel. Eva had inmiddels via Tripadvisor een leuk Italiaans restaurantje gevonden waar we de dag bijzonder genoeglijk afsloten.

Dan zondag: dat was andere koek. Om 09:00 gingen de klokken (schaakklokken dit keer) aan voor nog eens 9 ronden rapidschaak. Het tempo: 15 minuten plus 5 seconden per zet. In de prachtige speelzaal was ruimte genoeg voor 220 spelers met de hoogste 10 borden in een prachtig afgesloten gebiedje binnen de zaal. Het was er alleen warm, erg warm....Zowel Mark als ik gingen redelijk goed van start. Mark moest alleen meteen in de eerste ronde een nederlaag incasseren tegen GM Sebastiaan Feller (2440). 

Daarna regen de punten zich aaneen. In de zesde ronde zaten beide Timmermansen zelfs samen in het elite rondje tussen de meesters en grootmeesters.

 

 

 


Ik was op deze plek beland na een goede score met een overwinning op een vrouwelijke IM met een rating van 2290. Maar toen was de koek op...De 2450 van Benjamin Le Corre was toch een paar maten te groot. De volgende twee ronden waren spannend en zeker geen ongelijke strijd, maar wel twee nullen voor de oudste Timmermans.

 

 

 

 

 

Mark moest nog een nederlaag incasseren tegen GM Laurant Fressinet (2550), wat zeker geen schande was, en won van GM Guliyev (2680). Hij had tot de laatste ronde nog zicht op een topklassering, maar vergooide zijn kansen met een rekenfout.

Mark eindigde met  5.5 punten uit 9 en een TPR van 2453 op een gedeelde 35e plek.

Ik was inmiddels weer afgezakt naar bord 62 waar ik de laatste ronde won, na met de schrik vrij gekomen te zijn in de opening. Als u de foto hieronder ziet van mijn laatste tegenstander dan begrijpt u hoe groot die schrik was...

Voor een overzicht van het deelnemersveld en de eindstand van het Blitz toernooi: "Klik hier"

Mijn laatste tegenstander

 

 

Het was een fantastisch schaakweekend op zo'n 500 km rijden. De organisatie was prima, de indelingen waren snel beschikbaar en er was veel aandacht voor jeugd, zonder dat dat echt als een "aparte" categorie werd gezien. Er was ook een flink aantal gehandicapten die meespeelden, en wederom volledig geïntegreerd in het toernooi. Een waar schaakfestijn. Echt de moeite waard!

Moe, maar echt ontzettend enthousiast werd de thuisreis ondernomen, en ook die verliep, zoals het hele weekend, voorspoedig!

Voor de echte liefhebber: een absolute aanrader (wel eerst even het school-frans ophalen....)

 

 

resized_d3100DSC_0143_3448.jpg

Schaak puzzel