We have 204 guests and no members online

Eerste blijft sterk spelen: 5.5-2.5 tegen DJC Stein

Zondagmiddag 12:00 uur en eindelijk een beetje tijd om aan mijn verslag te beginnen. Onder het genot van een hele grote Cappuchino

van Startbucks samen met een dikke plak Lemon Pound Cake, zit ik op het vliegveld van Zurich te wachten op mijn aansluitende vlucht naar Los Angeles. Voor een ticket dat ongeveer 700 euro goedkoper is, dan de rechtstreekse vlucht, wil je wel een stukje omvliegen....laat ik eens beginnen aan mijn verslag.

Wat een fantastische wedstrijd was het gisteren weer. Dat was niet alleen aan de spelers, maar vooral ook aan het publiek te merken. Iedereen bleef tot het einde, en toen "laatste ronde" werd geroepen, stond de zaal nog vol.

Arbiter Frans Peeters was zo vriendelijk om de start van de wedstrijd heel even uit te stellen. Er was een laatkomer aan de zijde van Stein en twee van onze eigen spelers waren er om 13:00 uur ook nog niet. Nadat Frans alsnog het startschot had gegeven, leek het erop alsof de drumsectie van Jubal het ook had gehoord, want die begonnen er meteen flink op los te trommelen. Dat die muzikanten in een andere kamer van het gebouw hun hobby gingen uitoefenen, maakte voor de stille schakers weinig uit.

Snel en resoluut optreden van het aanwezige barpersoneel loste dit potentiele probleem op. In een weldadige stilte werden de partijen opgezet.

Net als de laatste wedstrijd tegen Eindhoven kwamen de Dordtenaren flitsend uit de startblokken.

Wij waren op volle sterkte, dat wil zeggen dat we geen invallers nodig hadden. Wel waren er pakken met koortsverlagende pillen nodig geweest om zowel Mark als Lennard op de been te brengen en te houden.

Na een uur of twee waren er geen borden waarop wij slecht stonden. Het schommelde zo rond de 4-4 met een klein voordeel voor ons. Dat was ook de reden dat Lennard, in een redelijk dode stelling remise aanbood. Eerst weigerde de tegenstander, maar bood het zelf een paar zetten later aan. De eerste uitslag was een feit (0.5-0.5). Melvin zette zijn partij energiek op. Hij had lang gerocheerd, zijn tegenstander kort. Een open h-lijn, dame plus loper erop gericht. Je denkt dat er wel eens iets in moet komen. Nou, Melvin liet op prachtige wijze zien hoe dat ging. Hij offerde een paard en creerde daarmee zoveel druk op de stelling dat het een paar zetten later mat liep! (1.5-0.5). Met deze mooie overwinning is Melvin nu topscoorder van het team met 3.5 uit 4. Rik heeft een stijl waar je op moet vertrouwen. In twee volledig open koningstellingen offerde hij maar een paard, waardoor ook nog eens een pion van zijn tegenstander op de zevende rij kwam. Als hij niet had geofferd kwam hij minder te staan, dus dan is de keus voor Rik niet zo moeilijk: compliceren. Daar is hij ijzersterk in. Hij voorspelde al bij de 20-e zet dat de partij geen 40 zetten zou duren. En inderdaad, na nog een paar krachtzetten was de balans doorslaggevend naar Rik uitgeslagen (2.5-0.5). Berend had al vroeg in de partij materiaal geruild. Er ontstond een vrij rustige stelling waarin de tegenstander van Berend misschien wel ietsje beter stond dankzij Berends dubbelpion. Maar daar kwam opeens, als een duiveltje uit een doosje, een kleine geniepige combinatie op het bord. Berend won er een pion mee. Het leek misschien nog wel te houden, maar Berend liet zien dat dat maar schijn was. Hij speelde het in een rechte lijn naar het volgende bordpunt (3.5-0.5).

In een partij waar veel spanning in zat, maar volgens mij nergens de balans echt verstoord was geweest, besloten Lukas en zijn tegenstander op het tweede bord tot remise toen er ook echt voor beiden niets meer te halen viel (4-1). Daarmee was het eerste matchpunt een feit. Op het bord van Rene bleef het materiaal lang op het bord. Alle stukken stonden klaar om aan een koningsaanval te beginnen, maar waar zat het gat.  Na veel manoeuvreren incasseerde Rene een stuk tegen twee pionnen, maar wat er overbleef gaf zijn tegenstander geen enkele kans op een halfje. Hij gaf dan ook meteen op (5-1)! Mark had zijn tegenstander al vroeg in de partij onder vuur genomen. De stelling leek veelbelovend en er zal ook wel ergens wat beters hebben ingezeten. Maar zijn tegenstander nam het initiatief over met een goed getimed kwaliteitsoffer. De rollen werden omgedraaid. In een bijzonder gecompliceerde stelling waarin beide spelers de matnetten moesten zien te omzeilen werd, na verschillende pogingen van beide kanten, tot remise besloten(5.5-1.5). Wijnand was als laatste klaar. Ook in zijn partij was er sprake van een omslag. Lang leek het een worsteling tussen gelijken, maar toen de match-overwinning een feit was, en de stemming in de bar tot grote hoogten was gestegen (zowel van plezier als van geluidsvolume), vocht Wijnand tegen een steeds moeilijker wordende stelling. Hij was gistermiddag de enige die de vlag moest strijken.

Nu heb ik het voorlopige commentaar van DJC Stein gelezen. Veel stond er nog  niet in, maar men was wel van mening dat hun nederlaag onnodig was geweest. Volgens die site had men op de middenborden (rene, berend, rik) toch wel 2-3 punten moeten hebben ipv 0. Ik weet ook niet wie er gelijk hád. Wel wie er gelijk hééft!

Met deze vijf punten staan we inmiddels op de derde plek en, hoog boven de wolken droom je als vanzelf van de top van de tweede klasse D. En waarom niet? We hebben een ijzersterk team. De vaste spelers scoren allemaal hun punten met Melvin als topscoorder, we hebben goede invallers en we hebben al voor het tweede jaar prachtige uitslagen....

Maar ja, over een uur of drie sta ik weer met beide voeten stevig op de grond. Eerst maar weer de volgende wedstrijd. Begin februari is die pas. Tijd genoeg...

resized_d3100DSC_0136_3441.jpg

Schaak puzzel