We have 201 guests and no members online

Hogeschool Zeeland toernooi - deel 5

De donderdag, ronde 7 van het toernooi, was wederom een goede dag: 4 maal winst, 1 maal remise en 1 verlies. Weer 4.5 punt.

 

Mark had een mooie variant voorbereid tegen Romanishin op 1. e4 e5 om met lede ogen aan te zien dat zijn illustere tegenstander (2503) voor een Siciliaan koos. Nou ja, dan maar een volgende keer... Ook deze keer bleef onze kopman overeind en scoorde hij zijn vierde remise tegen een GM. Toch worden zijn kansen op een norm iets kleiner omdat hij een minder gunstige loting had en nu tegen CM Cristiaan Brooks moet spelen (2245) op bord 15 (geen live bord meer). Om zijn kansen op een norm nog enigszins reëel te houden moet hij deze partij winnen en morgen remise houden tegen nogmaals een zware tegenstander. Met een remise vandaag, moet hij hopen op een gunstige loting in de laatste ronde morgen.

Rik voegde zich, na een prima zege op het enorme jeugdtalent Thomas Beerdsen (2245), naast Mark op 5 punten. Rik zit nu op bord 17 en speelt tegen de Fransman Sebastien Pucher (2293).

Johan rekende af met Robert Freer (1845) na een rustig opgezette partij en gaat nu op bord 40 spelen tegen de Belgische FM Johan Goormachtigh (2176).

Adri trof in Marcel Krosenbrink een tegenstander die altijd een opening speelt waar Adri niet zo dol op is. Vandaar dat er, na lange tijd weer eens een 1. b4 op het bord kwam. Het werd een trip langs memory lane voor Adri want allerlei oude bekende patronen kwamen op het bord zoals een dichtgeschoven stelling, de koning die in het midden bleef, het heel lang duurde voordat er iets werd geslagen en een koningsaanval over de g- en de h-lijn. Uiteindelijk trok Adri aan het langste eind. Ook al omdat zijn tegenstander zich heel erg stoorde aan het geluidsniveau in de speelzaal op het eind van de avond toen de meeste schakers hun geluk of verdriet al in alcohol smoorden....

"Elk voordeel heb zijn nadeel" zei Johan Cruijff al eerder, en op dit toernooi is dat, dat je, als je van een sterke speler wint, je de volgende ronde vaak een nóg sterkere tegenstander voorgeschoteld krijgt. Dit keer is dat Joop Hummel (1996).

Het adagium van Johan Cruijff was ook al van toepassing gebleken op Kees van 't Hoff. Na zijn prachtige overwinning uit de vorige ronde, die ik volgende week op deze site zal publiceren, moest hij het opnemen tegen Sven Stange (2137). Al snel werd Kees in 't nauw gebracht en ging zijn partij verloren. Dat de uitspraak van Johan andersom niet zo werkt blijkt uit het feit dat Kees nu zijn 7e 1900+ speler mag bestrijden. Dick van der Klis (1941) gaat proberen om Kees op 3.5 punt te houden.

Achteraf bleek dit de enige nul van de dag, want Jan Sulman bracht zijn totaal op 3 punten ten koste van David de Feijter (1525). Jelle Rogmans (1899) is een stukje zwaarder en het wordt dus niet makkelijk.

Een spannende dag dus vandaag, met 5 van de zes spelers die een fors sterkere tegenstander treffen en voor Mark de spanning van een kans op een IM-norm.

Omdat de laatste ronde morgen vroeg begint, zal ik pas na de laatste ronde verslag kunnen doen van de gebeurtenissen.

 

resized_d3100DSC_0141_3446.jpg

Schaak puzzel