D1 wint van Veldhoven-1, toch blijft een vleugje teleurstelling achter

De 8e ronde van de KNSB competitie leverde alweer de vijfde overwinning voor ons eerste team op. Echt spannend werd het nooit, niet in de laatste plaats omdat we al met 2-0 voorstonden voordat de eerste zet was gespeeld.

Vrijdagmiddag al had de teamleider doorgegeven dat Veldhoven-1 niet compleet kon zijn. Veldhoven-2 kon nog kampioen worden (wat volgens mij uiteindelijk ook lukte) en daarom wilde de teamleider dat team niet verzwakken. Daarmee werd in feite de degradatie geaccepteerd. Er was voor Veldhoven ook maar een bijzonder kleine kans op het ontlopen van deze teleurstelling. Ongeveer net zo groot als de kans die wij hadden om kampioen te worden. Eerste stap op die weg was dat wij zouden winnen van Veldhoven en liefst met grote cijfers. Met invallers Adri en Johan op de, van te voren door Veldhoven aangegeven, borden stonden we dus voordat de eerste zet was gespeeld al op 2-0.

Ook de openingen leverden niet veel vuurwerk op. Wel was er misschien wat sprake van speculatief spel van enkele van onze spelers. Lukas zat op bord 2 en speelde met zwart tegen de sterkste man van Veldhoven: Thijs Laarhoven (2257). Zoals het ratingverschil doet vermoeden (6 punten verschil) werd het een gelijkopgaande strijd. Het leek alsof Lukas ietsje beter stond, maar het scheelde bijzonder weinig. En de stelling zat vol met geniepige aanvalsmogelijkheden voor beide kanten. Rene zat op 4 en speelde een solide partij waar de balans niet erg naar een van beide kanten doorsloeg. Mark zat tegen een jeugdspeler. Misschien had hij zijn eigen jeugd in gedachten, maar hij koos een wat dubieuze variant waarbij hij twee pionnen en een stuk aanbiedt. Neemt de zwartspeler de uitdaging aan, dan is hij in groot gevaar. Slaat hij het meeste van het geofferde materiaal af, dan blijft hij met een pionnetje meer en een solide stelling achter. Daarna kan hij dan aan de winst gaan werken.

Berend speelde op bord 6 en kwam goed uit de opening. Hij verbaasde zich, terecht, over de lauwe openingen die hij aan de Veldhovense kant zag. Misschien was dat gevoel wel verantwoordelijk voor een soort onrust in het hoofd van Berend. De tussenstand en de stellingen op de borden overziend, meldde hij aan de teamleider: "Het is misschien wel een beetje speculatief, maar ik ga ervoor."

Bord 7 was voor Lennard. Dat heeft helemaal niet lang geduurd. Binnen het half uur en binnen 14 zetten, was het al klaar (3-0). Een mooie beloning voor Lennard, die het hele seizoen al steeds goed speelt, maar net te vaak op het laatst door de knieën gaat.

[pgn initialHalfmove=16 autoplayMode=none]

[Event "KNSB competitie 2D"]

[Site "Clubgebouw"]

[Date "2015.04.11"]

[Round "8"]

[White "L. den Boer"]

[Black "F. Wolferink"]

[Result "1-0"]

[WhiteElo "2039"]

[BlackElo "2042"]

1.e4 g6 2.d4 Bg7 3.Nf3 d6 4.c3 Nd7 5.Bd3 c5 6.0-0 b6 7.Re1 Bb7 8.Nbd2 e6 9.Nc4 Qc7 10.e5 dxe5 11.dxe5 Ne7 12.Nd6+ Kf8 13.Nxb7 Qxb7 14.Be4  1 - 0 [/pgn]

Vaste invaller Piet speelde op bord 8 een modelpartij met zwart. Na de opening had hij een pionnetje veroverd.

Het speculatieve spel van Berend leek verkeerd af te lopen, maar Berend wist de ergste storm te overleven. Helaas was de stormschade toch niet meer te repareren en Berend moest de handdoek in de ring gooien (3-1). In een stelling waarin het meeste materiaal was afgeruild, moest Rene toch nog even heel nauwkeurig spelen om niet met lege handen te blijven staan. Dat deed hij heel goed en er werd tot remise besloten (3.5-1.5). Mark moest veel geduld hebben. Steeds deed de jongeling de juiste zetten en de grootste verrassing van de ronde leek met elke zet dichterbij te komen. Totdat hij met twee lopers te diep de stelling indrong. Mark was er als de kippen bij en deed een schijnoffer. Zijn tegenstander was geschokt en probeerde meteen door een afruil naar remise te ontsnappen. Het kostte hem 2 pionnen en nu had Mark een pion meer. Toch bleek het net niet genoeg voor de winst (4-2). Heel efficiënt wist Piet de stelling te vereenvoudigen zonder zijn eigen pionstructuur geweld aan te doen. En nadat alle tegenkansen waren geëlimineerd kon Piet aan de winstvoering gaan beginnen. Zijn tegenstander wachtte dat niet af en gaf op (5-2). Lukas was als laatste bezig. Hij wist, met een verrassende paardmanoeuvre, opeens een loper te winnen. Zijn tegenstander veranderde noodgedwongen van plan en snoepte twee pionnen mee. Wat overbleef was een dynamisch evenwicht. Beide spelers waren van mening dat als Lukas zijn stuk voorsprong te gelde zou maken een van de vrijpionnen niet meer te stoppen zou zijn. Ook een winstpoging van de witspeler zou volgens beiden verkeerd uitpakken. Conclusie: remise en een eindstand van 5.5-2.5

Op zich natuurlijk weer een goed resultaat, maar het vleugje teleurstelling komt doordat UVS ook deze ronde weer won. Daarmee is onze kans op promotie verkeken. De nederlaag tegen UVS (5-3) in de eerste ronde was dus meteen bepalend. UVS is natuurlijk wel de terechte kampioen met de meeste bordpunten.

De laatste ronde is op 28 april aanstaande. Iedereen kan dan vrijuit spelen want er staat niets meer op het spel.

Ook onze streekgenoten weten waar ze aan toe zijn: De Willige dame is gedegradeerd na de nederlaag tegen Goes en Sliedrecht eindigt in de middenmoot na de 4-4 tegen D4.

resized_d3100DSC_0143_3448.jpg