D1 wint uitwedstrijd tegen directe concurrent HMC Calder 2:3.5-4.5

In deze donkere dagen voor kerstmis werd afgelopen zaterdag de laatste ronde van de KNSB competitie voor de winterstop gespeeld. Het eerste team moest op bezoek bij HMC Calder. Deze vereniging huist normaal gesproken in 's Hertogenbosch, maar door omstandigheden was het thuis-honk niet beschikbaar. En omdat HMC met twee teams in de landelijke klasse speelt en ook de regionale bond de wedstrijden op zaterdag organiseert was uitgeweken naar een andere grote locatie in Schijndel, zo'n 15 kilometer ten zuiden van 's Hertogenbosch.

Deze extra kilometers gevoegd bij het vroege starttijdstip van 12:00 uur betekende voor onze teamleden een extra vroege zaterdagmorgen. Maar toen we, om even na 12 uur, allemaal in de speelzaal aanwezig waren, bleek het een grote ruimte te zijn met wel 4 of 5 wedstrijden (tegen de 80 schakers), een ruime hal en een goede bar. Kortom, prima schaakomstandigheden.

Jacques kon niet aanwezig zijn (werkverplichtingen) en ook Adel had zich afgemeld (ziekte). Peter en Iwahn namen hun plaatsen in en, zo zal in het vervolg van dit verslag blijken, speelden een cruciale rol in het verloop van de wedstrijd. Maar ook mijn waarschuwing dat wij, na de ietwat ongelukkige nederlaag in de vorige ronde, nu echt boos waren, was niet onopgemerkt voorbij gegaan. Vreemd genoeg waren het niet onze tegenstanders, maar leek het Vrouwe Fortuna te zijn die onder de indruk was geweest.

De wedstrijd begon goed. HMC had gebruik gemaakt van een tactische opstelling door de volgorde van de borden niet door de rating, maar door de dobbelsteen te laten bepalen. Althans zo kwam het op mij over. Terwijl de meeste partijen zich nog in de aftastende fase bevonden, leek Lennard al een duidelijk voordeel te hebben opgebouwd. Een veel te vroeg uitgevoerde g7-g6 gaf Lennard de mogelijkheid een voet tussen de deur te zetten en meteen een sterk initiatief te grijpen. Verder stond ook Rene een paar zetten later comfortabel. Daartegen had Piet al vroeg te maken met een bijzonder lastig paard op e5 en aangezien Piet al pionnen op d5, f5, geen paarden en alleen een witte loper had, was er geen enkele mogelijkheid dat lastige beest van e5 te verjagen. Peter had op het 6e bord te maken met de hoogste ratinghoudster, en alhoewel de stelling lang in balans leek, was er toch altijd de dreiging van het overgewicht aan ELO-punten. Rik had op het tweede bord een pion gewonnen, maar de tegenstander was niet zonder compensatie. Mark speelde op het eerste bord een ietwat slappe opening en kwam daardoor minder te staan. Joop hield zijn tegenstander lang in balans maar kwam langzaam maar zeker onder druk te staan. 

Al vroeg in de middag maakte Lennard het snel en pijnloos af (0-1). Iets later begon Rene een mooie koningsaanval die ook snel doorsloeg (0-2). Ook Rik leek een vol punt te gaan scoren toen hij dacht met een tussenzet voor het winnen van een stuk een nog betere stelling te kunnen krijgen. Dit bleek te berusten op een misverstand en het voordeel verdween op slag. In overleg met teamleider Adri werd besloten om voor remise te gaan (0.5-2.5). Ondanks deze ruime voorsprong waren de matchpunten nog lang niet binnen want inmiddels had Joop een kwaliteit moeten inleveren, was Peter helemaal naar de laatste linies gedrukt en stonden er wat gevaarlijk ogende penningen en aftrekschaakjes klaar. Iwahn werd redelijk in de tang genomen door Pierre Smeets. Piet verdedigde zich nog steeds bijzonder taai maar het bleef moeilijk.

Ik denk dat omstreeks dit moment Vrouwe Fortuna bedacht had dat het nu eens Dordrechts beurt was om wat geluk toe te werpen. Pech voor HMC misschien, maar zeer welkom voor ons. Pierre Smeets stuurde zijn paard naar voren. Er waren twee velden die beide aantrekkelijk leken. De een leverde een stuk op voor Pierre, de andere kostte Pierre een stuk. En die koos hij. Een paar minuten later was het voldoende voor de winst (0.5-3.5). De mindere stelling van Mark was nog niet uitgespeeld, en na serie kleine kleine zetjes was er een klein voordeeltje voor Mark ontstaan. En toen ontglipte hem een zeldzame misser. Met een petit-combination verloor hij een pion en was er absoluut geen sprake meer van enige compensatie. Ontmoedigd bood hij remise aan, een aanbod waarover zijn tegenstander geen moment aarzelde en aannam (1-4). Hiermee was in ieder geval 1 matchpunt binnen. Met nog drie partijen bezig leek een gelijkspel nog de meest aannemelijke uitslag. Joop was in een kansloos eindspel terecht gekomen en gaf op toen er echt geen enkele kans op remise meer was (4-2). Piet stond nog steeds, en er leek niet veel veranderd. En toen Peter heel erg onder druk stond begon hij opeens aan een serie verrassende zetten, waardoor zijn tegenstandster enorm aangeslagen leek te zijn. Op een gegeven moment had ze nog maar 4 seconden in een razend moeilijke stelling. Toch overleefde ze de verrassingen, waarbij zelfs een goed getimed kwaliteitsoffer zat. Het leek erop alsof ze uiteindelijk toch aan het langste eind zou trekken. Maar Vrouwe Fortuna zag dat dat ene gelukje op bord 8 voor ons niet voldoende was na het onverwachte halve punt verlies op bord 1. En daarom gaf ze nog een kansje. Met een toren en twee lopers gericht op haar koning deed Nargiz een wat passieve zet die een eeuwig schaakcombinatie mogelijk maakte, en ging Peter nog even in de denktank. Alle omstanders hielden de adem in, maar na een kwartier nadenken kon ook Peter geen sluitende winstvariant vinden en dwong de remise, en daarmee de matchpunten, af (2.5-4.5). De Dordtse aanwezigen, inclusief de trouwe fans Johan en Victor, konden gelukkig weer adem halen. De tegenstander van Piet zag, nadat duidelijk was dat de matchpunten mee naar Dordrecht zouden gaan, zijn kans schoon en probeerde een alternatief plan om Piets stelling te kraken. Piet had al veeeel eerder op de middag gemeld dat hij daar bang voor was en het bleek inderdaad zeer effectief. Een kwartiertje later was de eindstand bereikt: 3.5-4.5.

Met deze laatste wedstrijd voor de winterstop hebben we een zeer goed uitgangspunt gecreëerd voor behoud in de 2e klasse in het volgende jaar. We zijn er nog niet, maar met nog twee matchpunten uit 4 wedstrijden moeten we het kunnen redden.

Als op 3 februari de champagne al lang uit het bloed is verdwenen en de oliebollen net zijn verteerd, gaan we de slag aan in een thuiswedstrijd met DJC Stein. Stein heeft op dit moment 6 punten en wij 5, dus weer een 4-punten wedstrijd.

Dan de detail resultaten:

HMC Calder 2

Dordrecht

 
Koster , C. (Chiel) 1930 Timmermans , M.A. (Mark) 2397 ½ - ½
Vanheirzeele , D. (Daniël) 2171 Wilde de, R. (Rik) 2128 ½ - ½
Bersselaar van den, J.G.M. (Jeroen) 2197 Krul , R.V. (Rene) 2177 0 - 1
Rooij de, G. (Gert) 1948 Pluymert , P.W. (Piet) 2012 1 - 0
Verhoeven , A.J.M. (Tom) 2187 Jong de, J. (Joop) 1983 1 - 0
Umudova , N. (Nargiz) 2237 Oevelen van, P. (Peter) 1952 ½ - ½
Dijkstra , M.C. (Matthijs) 1998 Boer den, L. (Lennard) 2117 0 - 1
Smeets , P.M.V.E. (Pierre) 1991 Apon , H. (Iwahn) 1950 0 - 1
Gemiddelde Rating:2082Gemiddelde Rating:20903½-4½