Dordrecht 5 kansloos ten onder tegen Onesimus 1: uitslag 1-7.

Dinsdagavond jl. mochten we met Dordrecht 5 wederom tegen een eerste achttal, dit keer Onesimus 1.
De eerste externe partij van ons vijfde tegen het eveneens te sterke WSV 1, was maar met het kleinst mogelijke verschil verloren. Dit had indruk gemaakt bij de heren van Onesimus, zodat van onderschatting helaas geen enkele sprake bleek te zijn. Zij kwamen in hun sterkste opstelling, gemiddeld zo’n 160 puntjes professor Elo meer dan wij. Het vijfde team heeft een best zware indeling, vergeleken met de andere twee teams van ons in deze klasse ( 3 en 4).


Op de meeste borden was het krachtsverschil na de openingsfase en in het middenspel wel duidelijk geworden, en de ene na de andere nul kwam dan ook vlotjes binnen. Aan bord 1 had Wim van Noort zich weer dapper, maar vergeefs geweerd tegen een 1900 en een beetje speler, Dick Groot aan bord 8 en Arend aan bord 6 hadden toen de koning al op zijn zijkant gelegd. Martijn aan drie hield ook best lang goed stand, tot een combinatie die een stuk kostte werd gemist. Ik had zelf aan bord 4 in de openingsfase onterecht een kwaliteit geofferd  om de zwarte koning in het midden te houden, maar kwam dat nergens meer te boven. Gerben van der Weert aan bord 5 is eigenlijk nog het kortst bij winst geweest in zijn partij, greep helaas ook mis met een foutieve torenzet en verloor alsnog in het eindspel. Thijs kon het ook al niet bolwerken aan het tweede bord, zodat een heuse whitewash boven ons hoofd hing. Gelukkig haden we aan bord 7 Ton Hobé, die dit dreigende schandaal wist te voorkomen. Hij redde de eer door in een eindspel, met op het laatst 2 dames van Ton, tegen een dame en een paard van de tegenstander winnend uit de vele irritante schaakjes te lopen.
Afijn, we hebben de 2 potentiële kampioenen van deze klasse nu gehad, vanaf nu kan het alleen maar beter gaan want aan de instelling ligt het niet. Ik zag gulzige gretigheid van tevoren, vastberaden, en zelfs wat verbeten gezichten halverwege, en aan het einde bittere teleurstelling, wanhoop en een enkele traan. Alle ingrediënten die nodig zijn voor een tot op het bot gemotiveerde bende, die nu losgelaten kan worden op die andere 5 teams. Ik benijd hen niet. Volgende keer is ook onze teamcaptain Erwin van Wingerden er weer bij met zijn analytisch vermogen en tactisch vernuft, de tegenstanders zijn gewaarschuwd !!

resized_d3100DSC_0137_3442.jpg