Dordrecht 5 ondanks goed spel nipte nederlaag tegen WSV 1 (3.5 - 4.5)

Afgelopen dinsdag 10 oktober speelde Dordrecht 5 (gem. ELO 1620) tegen het sympathieke WSV 1 (gem. ELO 1759) en waar WSV 1 net teruggekomen is uit de 1e klasse, is Dordrecht 5 net gepromoveerd vanuit de 3e klasse. Dit beloofde daarom een zware avond te gaan worden. Lees verder voor een beknopte samenvatting van het verloop van de avond.


Na grofweg anderhalf uur spelen waren alle partijen nog in het heetst van de strijd. Martijn had echter net een offer teveel gedaan, wat leidde tot een Txf7 die leidde tot zeker verlies van de dame en niet veel later ook de partij (0-1). Dit was enigszins spijtig want na latere analyse van Martijn bleek de partij een zet eerder toch in het voordeel van Martijn. Dick speelde met wit na lange tijd niet in vorm te zijn nu voor het externe team een gedegen partij. Dick wist halverwege de partij een kwaliteit en een pion te winnen en na steeds makkelijker te komen staan wist hij dit om te zetten in een winstpartij (1-1).
Arend speelde Konings Indisch met wit, welke de tegenstander wilde proberen dicht te zetten. Om dit te voorkomen rokeerde arend niet maar bouwde een op het eerste gezicht ogende sterke aanval op de f en g lijn met enkele zware stukken op de koning van de tegenstander gericht. Helaas bleek deze aanval nog prima te pareren en dit deed de tegenstander ook netjes, waarbij er uiteindelijk een gesloten pionnenstelling met een sterker zwart paard tegen een witte loper. Omdat er niet veel meer in zat werd er uiteindelijk besloten tot remise. Gerben volgde niet veel later ook met remise, ondanks dat hij naar mijn eigen indruk goed uit de opening kwam met veel ruimte tot ontwikkeling. (2-2)
Bij de overige borden zag het er nog er steeds gelijkwaardig uit, behalve bij Ton die iets beter stond en Otto die iets minder stond. Otto had aan bord 4 met wit geen gemakkelijke avond. Na een afruil variant van de Franse opening kwam zwart, na handiger spel, al snel veel beter te staan. Vooral de zwarte paarden hadden continu dreigingen vanaf c4 en f5. Pas nadat Otto in het late middenspel, na een avond lang verdedigen beide lastige paarden kon terugdringen, werd er een gelijkwaardige stelling bereikt. Omdat zwart op zijn beurt het toen eindelijk aanvallend geposteerde paard van Otto terug ging dringen en er weer een passieve opstelling voor wit dreigde, offerde Otto een paard voor 2 pionnen. Dit bracht ook diverse mat dreigingen in de stelling, en zwart moest daarnaast opletten voor een paardvork op de dame. Omdat het niet direct uit was, ging wit in op de door zwart aangeboden zetherhaling aan het eind. Met meer tijd op de klok had zwart wellicht nog kunnen winnen omdat er nog een witte pion instond. (2 ½ - 2 ½ )
Vervolgens besloot Thijs, rekening houdende met de overige borden, om remise aan te bieden een geen verdere risico’s te nemen op mijn aanraden (niet wetende hoe de borden zich werkelijk gingen ontwikkelen...) Ik weet de preciese opening van Thijs niet meer maar behalve dat er op het einde nog heel veel stukken op het bord stonden, en daarmee erg veel in de partij zet voor beide kanten, was remise naar mijn mening geen verkeerd resultaat.
Ton volgde niet veel later, hij wist de extra pion op de b-lijn uiteindelijk helaas niet om te zetten in winst en de tegenstander kon uiteindelijk zijn paard offeren voor de laatste pion van Ton, waardoor winst niet meer mogelijk was. (3 ½ - 3 ½ ).
Blijft alleen Wim nog over. Waar Wim van het begin af aan al een lastige avond had tegen Arjan Hennink (ELO 1951!) wist Wim goed van zich af te bijten. Wim kwam degelijk uit de opening en wist veel dreiging te creëren met zijn loperpaar. Helaas wist de tegenstander hier goed mee om te gaan en werd de dreiging naarmate de avond vorderde steeds minder. Vervolgens leek het erop dat de stukken eraf zouden gaan en er een pionnen eindspel overbleef, met meer pionnen voor Wim; dat is in ieder geval remise dus? Niets bleek minder waar, hoewel Wim zeker geen leek is in het eindspel, liet de tegenstander hier het ELO verschil naar voren komen. Hij had namelijk al van tevoren berekend dat het pionneneindspel gewonnen zou zijn en wist de stelling netjes om te zetten in een overwinning en zo werd de avond helaas alsnog afgesloten met een nipte nederlaag.
Ondanks verlies kunnen we als team tevreden zijn met het resultaat, met zeer goede partijen wat goede hoop geeft voor de nog te komen wedstrijden!

Erwin