Vliegende start voor eerste team: PION uit Groesbeek platgewalst 6.5-1.5

Afgelopen zaterdag 16 september was het dan eindelijk weer zover. De aftrap van de schaakcompetitie, na een stop van 4 maanden en 10 dagen, was een feit. Eerst een maandje bijkomen van een heel seizoen. Dan weer wat inspelen, een paar toernooitjes en dan de samenstelling van een nieuw eerste team. Berend, na heel veel jaren vertrokken, een aantal nieuwe leden en leden die vanaf dit jaar bij SC Dordrecht spelen, een nieuwe externe wedstrijdleider. Het is allemaal voorbereiding voor het echte werk.

 

September is natuurlijk vaak het seizoen van de nazomer, het warme weer, het terugdenken aan die lange mooie zomer die begon zowat in mei. Niets van dat al voor ons dit jaar. Guur, koud en vooral heel erg nat. En dan ook nog eens helemaal naar Groesbeek in Gelderland en vroeg beginnen....

De natte zomer had inmiddels bij ons al één slachtoffer gemaakt. Adel, die we op het tweede bord achter Rik hadden geplaatst, meldde zich op vrijdagavond af met griep en koorts. Gelukkig was Iwahn bereid om, op die korte termijn, zijn plek in te vullen en aldus vertrokken we voor onze eerste wedstrijd.

De klasse waarin wij zijn ingedeeld, 2D, is geen gemakkelijke, en het is absoluut een vereiste dat we punten pakken tegen de zwakkere broeders uit de klasse. Pion (de naam staat voor "Punten Is Ons Nevendoel", ja, je verzint het niet) is er daar één van. Voor zover je dan nog van zwakkere broeders kunt spreken natuurlijk.

In de opstelling, die door de invalbeurt van Iwahn wat door elkaar was gehaald, maakte Joop de Jong zijn debuut en bezette Piet bord 2. Ook PION had wat personele problemen en als gevolg daarvan trof Piet op dat tweede bord ook een speler die normaal gesproken aan een van de lagere borden plaatsneemt.

Om twaalf uur werd het seizoen in gang geschoten en begon een mooie schaakmiddag. De meeste partijen begonnen rustig, met uitzondering van bord 7 waar Jacques als Usain Bolt uit de startblokken schoot. Voor de oppervlakkige kijker leek het even of hij na een half uurtje al een stuk voor kwam. Dat was toch echt niet waar, maar hij had een stelling waar wat mee aan te vangen viel. Rik speelde op bord 1 en had in de opening een pionnetje meegenomen en het loperpaar behouden. Probleem was echter om tot ontwikkeling te komen. Piet greep naar het vertrouwde Jansen systeem en zette zijn tegenstander mooi helemaal vast. Mark speelde op 3 een heel open partij waarbij beide spelers vol voor de gladiolen gingen. Niets van een rustig aftasten, elkaar vol in de haren.... Lennard speelde op bord 4 tegen Luuk de Ruiter, die in de ontmoeting twee jaar geleden ook Lennard trof. Toen met zwart. De strijd ging gelijk op, maar ik had toch de indruk dat Luuk het spannender vond dan Lennard. Hij zat steeds zo te wiebelen en te schuifelen dat na een aantal uren de tafel en de spelers bijna een kwart slag waren gedraaid ten opzichte van de rest van de spelers. Op bord 5 speelde Rene Krul ook een heel open partij. Veel stukken bleven aan de randen van het bord staan maar bedreigden elkaar op afstand. Om de strijd gaande te houden offerde de PIONier een kwaliteit tegen een pion waarmee de volgende fase in die partij begon. Iwahn kreeg op bord 6 een Najdorf te verwerken, waarbij ikzelf wat lichte twijfel had. Iwahn kent de opening een stuk beter en wist dat het veelal schijn was. Joop kwam slechts langzaam op gang. De opening leek licht in het voordeel van de tegenstander te zijn, maar er was nog niets dramatisch gebeurd.

Opvallend was dat alle partijen lang duurden en op de meeste borden ontstond wel enige tijdsdruk, gelukkig vaker bij de gastheren dan bij ons.

De eerste uitslag viel door tijdsoverschrijding van Marks tegenstander in een stelling waarbij Mark misschien het betere van het spel had, maar er nog een hoop voor te spelen was. Maar ja, als de tijd op is.... (1-0). Vlak daarna werd de stand gelijkgetrokken. Iwahn had de stelling helemaal gelijkgetrokken maar beging een afschuwelijke misgreep die een volle toren kostte (1-1). Heel jammer, want hij verdiende toch wel een gelijkspelletje. Daarna bleef het weer een poosje stil. Jacques had gewerkt aan zijn stelling, waarbij hij niet dacht aan de zenuwen van de toeschouwers. Die toeschouwers waren inmiddels aangevuld met Anton de Maertelaere en Victor van Blommestein. De partij had ook best nog wat langer kunnen duren als Michel Auwens niet plots een vol stuk weggaf. Daarmee was de partij ook meteen over (1-2). Joop had inmiddels een gelijke stelling bereikt en forceerde met een diep doorgerekende zettenreeks een pionwinst, een algemene afruil en een beter staand eindspel. En laat dat dan maar aan Joop over... met vaste hand werd de 1-3 binnengehaald. Lennard had in het middenspel langzaamaan de regie van het spel in handen genomen. Na een lastig te taxeren zettenreeks in het middenspel had hij het loperpaar en daarmee ook het beste van het spel. En langzaam, maar heel zeker dwong hij zijn tegenstander tot overgave. Hiermee was het eerste matchpunt binnen en de uitslag beloofde nog veel groter te worden. Rene neutraliseerde de compensatie die zijn tegenstander had voor de kwaliteit en temde de aanvalskansen. Steeds meer ruilen en ondertussen hier en daar nog een pionnetje meenemen. Het werd zijn tegenstander op een gegeven moment te veel en toen er echt niets meer in zat gaf hij op (1-5). Inmiddels had Rik eindelijk de ontwikkelingsproblemen opgelost zonder zijn pluspion prijs te geven. Nu kon hij zich op het afmaken concentreren. Dat bleek een kwestie van tijd en rond half zes gaf ook deze tegenstander op (1-6). Nu zat alleen Piet nog. Veel materiaal op het bord, met ook veel vastgeschoven pionnen. Piet had duidelijk het beste van het spel, en volgens vele stuurlui die langs de kant stonden had Piet ook reële winstkansen. Maar een breekplan kon Piet toch niet vinden. Zeker niet omdat hij geen risico's wilde nemen en na vele, vele zetten berustte Piet in remise. Ik weet zeker dat hij, als het 4-3 voor PION had gestaan, had doorgespeeld en, naar mijn bescheiden mening, ook gewonnen.

Zo eindigde een wedstrijd in een klinkende overwinning! De terugreis verliep dan ook voorspoedig en in een goede stemming. Laat het eerste een voorbeeld zijn voor de overige teams.

Zie ook het verslag op de site van Groesbeek door HIER te klikken.

De volgende wedstrijd is de thuiswedstrijd tegen Zukertort Amstelveen 2 op zaterdag 7 oktober.

Dan de details:

PION

Dordrecht

 
Bons , J. (Jasper) 2177 Wilde de, R. (Rik) 2170 0 - 1
Wijnhoven , T.L.M. (Theo) 2029 Pluymert , P.W. (Piet) 1999 ½ - ½
Schoonenberg , O.P.J. (Olav) 2192 Timmermans , M.A. (Mark) 2394 0 - 1
Ruijter de, L. (Luuk) 2210 Boer den, L. (Lennard) 2089 0 - 1
Molenkamp , W. (Wim) 2036 Krul , R.V. (Rene) 2170 0 - 1
Veenstra , W.M. (Wopke) 1959 Apon , H. (Iwahn) 1859 1 - 0
Auwens , M. (Michel) 1833 Hennekes , J. (Jacques) 1953 0 - 1
Dickmann , T. (Thomas) 1991 Jong de, J. (Joop) 1981 0 - 1

 

 

resized_d3100DSC_0137_3442.jpg