Op een mooie dag in maart.. D1-Amersfoort: 5-3

Afgelopen zaterdag speelde, op de eerste mooie dag van het jaar, het eerste team de zevende ronde van de KNSB competitie. Als gevolg van ziekte (Adel) en tentamen (Lennard) moesten we, niet voor het eerst dit jaar, met twee invallers spelen. Maar met 1,5 uit 2 droegen ook de invallers een belangrijke steen bij aan de overwinning van D1.

Het werd wel tijd, want we waren wel een beetje aan het wegzakken op de ranglijst.

Na een flitsende start in de competitie (twee maal winst, 1 maal remise) verloren we drie keer op rij. Na deze overwinning hebben we 7 punten. Paul Keres 2 kan ons niet meer inhalen en RSR Ivoren Toren, tegen wie we in de laatste ronde nog alles in eigen hand hebben, staat 4 punten en 7 bordpunten achter.

Ik moet als teamleider iedereen complimenteren met de inzet, maar een speciaal bedankje gaat uit naar Berend. Hij had al weken geleden aangegeven dat hij op vrijdag terugkwam van een business trip naar Curaçao en dat het misschien wel moeilijk zou worden voor hem om mee te doen, maar toen hij zag hoe moeilijk het was met de invallers besloot hij zijn jetlag maar even te verbijten en kwam naar Dordrecht om het team niet in de steek te laten. Fantastisch!

Dan de wedstrijd. Zoals al gezegd hadden we twee invallers nodig en dit keer maakte Hans Berrevoets zijn debuut in het eerste op bord 6 en zag ik mij genoodzaakt om het laatste bord voor mijn rekening te nemen. Het duurde een paar uur voordat er enige tekening in de strijd kwam. De meeste partijen waren redelijk rustig opgezet. Alleen Rik bleef zijn stijl trouw en offerde in het middenspel een kwaliteit voor zeer actief spel. Op het vijfde bord speelde Piet een zwarte Leeuw. Het werd een enorme manoeuvreerpartij waarbij beide spelers lang op hun eigen helft van het bord bleven. De balans werd niet echt verstoord en de partij eindigde dan ook als eerste in remise. Berend koos, in de Svesnikov, de variant waarbij hij zijn paard terug speelt naar b3 in plaats van naar b5. Er ontstond het begin van een brandje nadat Berend met Lxf7 een schijnoffer plaatste, maar een uitslaande fik werd het niet echt. Het brandje flakkerde wat, doofde uit, smeulde nog wat na en ging toen uit. Remise dus. Mark speelde op 2 een partij waarin hij een lijn koos die hij had voorbereid voor het toernooi in Amsterdam. Optisch zag het er wat kunstmatig uit, maar na wat precieze zetten kwam hij toch langzaamaan beter te staan. En laat het dan maar aan Mark over om het punt binnen te slepen (2-1). Jacques zette zijn partij actief op, maar kon toch eigenlijk geen voordeel bereiken. Sterker nog, zo op het oog had ik de indruk dat hij alle zeilen bij moest zetten om niet te verliezen. Dat deed Jacques dan ook keurig en nadat er nog een eindspel met 2 torens tegen een dame op het bord kwam werd tot remise besloten. Het moet overigens gezegd worden dat deze analyse wel heel kort door de bocht is en ik geef mijn mening graag voor een betere. De vijfde partij die tot een einde kwam was die van Rik. Hij verloor nadat hij toch enkele betere voortzettingen had gemist. Jammer, maar dat ligt wel een beetje besloten in het spel waar Rik juist zo goed in is. De stand was weer in evenwicht: 2.5-2.5.  Ikzelf had, met een afruilvariant van het Goering-gambiet, een voordeeltje gepakt in een dubbel toren eindspel. De zwarte a-pion zou op een of ander moment verloren gaan en het was zaak om dat af te dwingen zonder dat zwart daarvoor tegenspel zou krijgen. Dat lukte eigenlijk prima en nadat de pion voorsprong was gerealiseerd werd de partij langzaam maar zeker naar de winst geschoven (3.5-2.5). Hans Berrevoets zette zijn debuut luister bij door in een moeilijke partij het overwicht te pakken. Het was niet genoeg voor de directe winst en Hans moest plotseling nog even heel secuur spelen, maar de remise was eigenlijk nooit in gevaar. Hans bracht hiermee het eerste matchpunt binnen (4-3). Op dat moment was het al wel duidelijk dat wij de wedstrijd zouden gaan winnen. Rene had een heel mooie stelling met 2 pionnen meer, dus of het nu 5-3 of 4.5-3.5 zou worden was nog de vraag. Rene schoof resoluut naar winst dus de eindstand werd bepaald op 5-3.

Inmiddels was de bar volgestroomd met leden van de club die ons eerste de hele middag al hadden gesteund. Inclusief Lennard, die dacht dat hij zijn tentamen wel goed had gemaakt!

We hebben nu 7 punten en zijn in praktische zin veilig. De volgende wedstrijd is op 7 april: de uitwedstrijd tegen Westland. In ieder geval speelt het nu een heel stuk rustiger.

Dan de detailuitslagen:

T

  Dordrecht 2072 Amersfoort 2074 5 3
1. Rik de Wilde 2185 FM Dimitri van Leent 2194 0 1
2. IM Mark Timmermans 2398 FM Jeroen Bügel 2123 1 0
3. Rene Krul 2180 Joeri Piet 2074 1 0
4. Berend Eikelboom 2099 Rene Tonnon 2110 ½ ½
5. Piet Pluymert 2024 Gerard van Otten 2055 ½ ½
6. Hans Berrevoets 1915 Henrik Porte 2012 ½ ½
7. Jacques Hennekes 1943 Peter Reedijk 2037 ½ ½
8.

Adri Timmermans

1829 Jeroen Schuil 1988 1 0