Dordrecht 6 kansloos ten onder in Rotterdam

Op 13 november reisde Dordrecht 6 naar Rotterdam voor de wedstrijd tegen Erasmus 4. Doordat er veel mogelijke invallers afzegden konden we geen volledig team op de been brengen. Wij traden aan met 7 man.

Schaakclub Erasmus speelt in een grote zaal in het woonzorg centrum Laurents Borgstate.
Opvallend is dat er daar niemand achter de bar staat. Voor consumpties is het daar allemaal zelfbediening. Het geld voor de drankjes legt men op een bord die  staat op een tafel in de speelzaal. Verder is het in de zaal gedurende de hele avond opvallend stil.

 

De avond is nog wel zo goed begonnen. Allereerst was er voor de wedstrijd een vrolijk weerzien met Anton van Bokhoven. Maar ook de wedstrijd begon hoopvol. Ik behaalde een vrij snelle overwinning op bord 5. Ik speelde het konings gambiet, die werd aangenomen. Ik kreeg een aanval te verduren met 2 paarden. Maar kon de aanval afslaan. Tja met de open stelling op het bord was de overwinning daarna niet zo moeilijk.

De hoop was echter vrij snel verdwenen door de nederlagen van de invallers Aart Harms op bord 8 en Johann Hauser op bord 6. Vrij snel daarna moest Dick Nugteren op bord 3 ook de koning omleggen.

Peter Fafié op bord 7 had  een enorme achterstand  in ontwikkeling. Toch wist hij zich aardig te redden. Om mat te voorkomen ruilde hij zijn dame tegen een toren en  een paard. En hield een toren en 2 paarden en 3 pionnen over tegen alleen een dame en 4 pionnen. Plotseling kwam hij toch mat te staan.

Anton de Maertelaere op bord 2 kwam slecht uit de opening. De stelling was zodanig dat hij niet kon rokeren. Ook hij verloor.

Het 2e punt moest dan maar komen van bord 3. Daar speelde Gert Zwartjes. Toen beide spelers nog ongeveer een half uur op de klok hadden was er slechts een loper en een pion geruild. Uiteindelijk ontstond er een eindspel met een paard met 3 pionnen tegen een loper met 4 pionnen. De loper werd geofferd om 3 pionnen vrij baan te geven. Het paard was niet op tijd terug om een nederlaag te voorkomen.  

Een 7-1 nederlaag dus. Erasmus 4 is dan ook het sterkste team in de groep met spelers die een elo  hebben tussen 1566 en 1749. Aangezien zij het op een na sterkste team Barendrecht / IJsselmonde 2  hebben verslagen verwacht ik dat zij ongeslagen kampioen zullen worden.

Hans Boersma.